10 čísel zo slovenského bytového trhu za rok 2019

Späť na blog

reakcie (0)

Na realitnom trhu sa ešte stále rekapituluje. V rámci sumárov za rok 2019 sa do centra pozornosti dostáva viacero čísel, ktoré výrazne ovplyvnili jeho vývoj v minulom roku. 10 z nich, ktoré sa radia do širšieho zoznamu najzásadnejších míľnikov, sme vybrali aj my.

1. Na m² bytu bolo nutné odpracovať aspoň 255 hodín
Ceny bytov rástli po celý rok, takže minimálne 255 odpracovaných hodín nutných na nákup m² bytu už o pár mesiacov nebolo dosť. Podľa Realitného barometra sledujúceho výsledky za prvý mesiac 2019 však tento čas stačil iba na starší 2-izbový byt v Trenčíne. Napr. v hlavnom meste bolo na m² rovnako veľkého bytu potrebné odpracovať až 378 hodín.

2. V BA musia mať na priemerný byt o 37 % vyšší plat
Napriek najvyšším platom je dostupnosť bytov v Bratislavskom regióne už tradične nižšia ako v ostatných krajoch. Vysoký rast cien ju dokonca v úvodnom minuloročnom kvartáli dostal na najnižšiu úroveň za pár rokov. Pre Bratislavčana s priemernou mzdou to znamenalo, že ak by chcel rovnako veľký byt ako napr. obyvateľ Trnavského kraja, jeho plat musel vzrásť o 37 %.

3. V BA bolo na jar 1973 mestských nájomných bytov
Nižšia dostupnosť bratislavských bytov spôsobená rastom ich cien viedla k zvýšeniu dopytu po prenájmoch. Ten však poskočil len veľmi mierne, pretože ponuka prenájmov je v hlavnom meste stále nedostatočná. Platí to hlavne o mestských nájomných bytoch, ktorých bolo na jar v celej Bratislave iba 1973, pričom 877 z nich spravuje priamo mesto, zvyšok mestské časti.

4. Až 75 000 € pre záujemcov o mladomanželskú pôžičku
1. júla sa po 30 rokoch na scénu vrátili mladomanželské pôžičky. Štát sa nimi snaží podporiť financovanie bývania pre mladé zosobášené páry. Tie si pri kúpe novostavby môžu požičať až 75 000 € s úrokovou sadzbou do 2 %. Pri kúpe staršieho bytu maximálna výška pôžičky klesá na 50 000 €, pri financovaní rekonštrukcie až na 30 000 €.

5. Počet voľných nových bytov v BA sa prepadol na 2069
Tak málo voľných bytov v bratislavských novostavbách nebolo od krízy. Ich počet klesol v 2. minuloročnom štvrťroku na 2069. Aj keď v porovnaní s 1. štvrťrokom daného roka išlo „len“ o 7,9 % pokles, v medziročnom porovnaní rozdiel vyskočil na alarmujúcich 41,8 %.

6. V Petržalke vznikne ďalšia veľká štvrť pre 15 000 ľudí
Po Slnečniciach má v bratislavskej Petržalke vyrásť ďalšia veľká štvrť, v ktorej nájdu domov tisícky obyvateľov. Tentoraz ide o štvrť Nesto, ktorá sa bude rozprestierať na 48- hektárovom pozemku neďaleko rakúskych hraníc. Realizácia projektu, v ktorého bytovej časti bude 20 % nájomných bytov, sa má odštartovať v marci tohto roka.

7. Priemerná cena bytov sa vyšplhala na 1898 € za m²
Byty sa na Slovensku zdražujú nepretržite už od konca roka 2014. V posledných známych štatistikách sa ich priemerná cena dostala na úroveň 1898 € za m². V porovnaní s koncom roka 2018 je to viac o ďalších 110 €. Takýto svižný rast zároveň zvyšuje priemernú cenu všetkých nehnuteľností na bývanie.

8. Priemerná cena bytov a domov je už 1603 € za m²
Cenový priemer všetkých obytných nehnuteľností je takisto na svojom historickom vrchole. V 3. kvartáli sa mu vôbec po prvýkrát podarilo prekročiť hranicu 1600 € za m². S hodnotou 1603 € za m² tak v celkovom medziročnom porovnaní zaznamenal veľmi slušný 9,7 % rast.

9. Staršie byty dosiahli nové maximum 2781 € za m²
Pod uvedený rast cien nehnuteľností v 3. kvartáli sa výrazne podpísali staršie byty, obzvlášť v Bratislave. Ich priemerná cena poskočila najmä vďaka prudkému rastu cien v Starom Meste na úroveň 2781 € za m², čím stanovila nové maximum. V porovnaní s 3. kvartálom 2018 ide až o 15 % nárast.

10. Priemerná cena prenájmov v BA dosahuje 781 €
Štatistiky za 4. kvartál 2019 zatiaľ nie sú známe ani pri prenájmoch, takže trh s nájomnými bytmi v hlavnom meste sa zatiaľ odvíja od ceny 781 €. Práve toľko dosiahla priemerná cena prenájmov na bratislavskom trhu v období od júla do septembra, a to aj vrátane nákladov na energie.

Zdroje: www.nbs.sk, www.tasr.sk, www.sita.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné