5 prípadov, kedy vám hypotéku zamietnu

Späť na blog

reakcie (0)

Každá žiadosť o hypotéku je posudzovaná individuálne. Možnosť získať úver tak majú aj žiadatelia, ktorých šanca na schválenie žiadosti je celkom nízka. V týchto 5 prípadoch však na hypotéku úplne zabudnite. Banka by totiž musela spraviť príliš veľký ústupok či dokonca porušiť svoju metodiku, aby vám peniaze požičala.

1. Ak chcete 100 % hypotéku
Hypotéky, ktoré by pokryli 100 % obstarávacej ceny nehnuteľnosti, sú už niekoľko mesiacov minulosťou. Opatrenia NBS postupne vyradili z hry aj 90 % hypotéky, takže žiadatelia, ktorí by požadovali úvery s takýmto pomerom LTV, nepochodia.

2. Ak máte príliš slabú bonitu
Hypotéku vám zamietnu aj v prípade, že sú vaše príjmy nedostatočné. Banky už robia aj tzv. stress testy, v rámci ktorých sa skúma, či je žiadateľ schopný splácať hypotekárny úver aj po prípadnom zvýšení úrokov. Kto takýmto testom neprejde, ten sa k hypotéke nedostane.

3. Ak máte záznam v registri
Snáď jediný z piatich prípadov, kedy môžu banky prižmúriť oči. Žiadateľov, ktorým poskytli hypotéku napriek záznamu v úverovom registri, je však úplné minimum. Banky totiž vnímajú klientov s podlžnosťami alebo zlou platobnou disciplínou ako vysoko rizikových.

4. Ak máte exekúciu
Kým záznam v úverovom registri sa ešte tolerovať môže, exekúcia na krku vystaví klientom úplnú stopku. Platí to pri všetkých formách exekúcií, nielen pri tých, ktoré vznikli z dôvodu nesplácania nejakého úveru.

5. Ak máte vysoký vek
Posledným z pätice prípadov, kedy na hypotéku zabudnite, je vysoký vek. Jej splácanie sa totiž viaže na dlhší časový horizont. Šanca, že žiadateľ vo vysokom veku stihne hypotéku splatiť, je tak dosť nízka a pre banku sa stáva značným rizikom.



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné