Ako dlho trvá predaj bytu, domu, pozemku ?

Späť na blog

reakcie (0)

Druhou najčastejšou otázkou predávajúcich je, ako dlho trvá proces predaja nehnuteľnosti (tá prvá otázka smeruje k cene nehnuteľnosti). Keďže v mnohých prípadoch treba kúpu novej nehnuteľnosti naviazať na predaj starej, uskutočnili sme v Slovenskej realitnej akadémii medzi občanmi a aktívnymi realitnými sprostredkovateľmi prieskum. Cieľom tohto prieskumu bolo zistiť Ako dlho trvá predaj bytu, domu, pozemkupriemernú dobu predaja bytu, domu alebo pozemku za podmienky, že kúpna cena je určená vhodne (teda podľa CMA analýzy nie je neprimerane vysoká ani nízka).

Je všeobecne známe, že ponuku na realitnom trhu tvoria byty, domy, administratívne a obchodné priestory, priemyselné nehnuteľnosti, stavebné pozemky, poľnohospodárske pozemky a množstvo iných druhov nehnuteľností. Rôzne druhy nehnuteľností vyžadujú aj odlišné stratégie ich propagácie. Doba predaja jednotlivých druhov sa preto výrazne líši.

Z vykonaného prieskumu vyplynuli tieto výsledky:
Priemerný čas potrebný na predaj bytu je 85 dní. Doba predaja nehnuteľnosti sa môže predĺžiť, ak je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom, ktorým sa zabezpečuje nesplatený úver.

Doba predaja rodinného domu je v porovnaní s bytom výrazne dlhšia. Priemerný čas potrebný na predaj rodinného domu je 175 dní, opäť za predpokladu, že nemáte záujem nehnuteľnosť predať pod trhovú cenu alebo čakať dlhú dobu, kým sa nájde „neracionálny“ kupec.

Podľa prieskumu tiež vyšlo, že priemerný čas potrebný na predaj stavebného pozemku je 9,5 mesiaca.

Poľnohospodársky pozemok je možné predať v priemere za 18 mesiacov. Tento údaj už ale momentálne nie je úplne relevantný, keďže do účinnosti vstúpil nový zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý proces predaja poľnohospodárskeho pozemku výrazne skomplikoval a predĺžil.

Ak teda počítate s výťažkom z predaja nehnuteľnosti, odporúčame zohľadniť pri plánovaní uvedené lehoty. Mohlo by byť na škodu, ak by ste museli cenu nehnuteľnosti neprimerane znížiť len preto, že ste nesprávne odhadli dobu predaja nehnuteľnosti.


zdroj: www.sora.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné