Ako je to s poskytovaním hypoték na vybrané typy nehnuteľností?

Späť na blog

reakcie (0)


Účel poskytovania hypoték je jasný. Hypotekárnym úverom (ak sa nejedná o bezúčelovú hypotéku) sa dajú financovať nehnuteľnosti určené na bývanie, resp. výstavba takýchto nehnuteľností. Pri niektorých typoch nehnuteľností je však schválenie hypotéky o niečo ťažšie, prípadne sa žiadateľovi získať peniaze vôbec nepodarí.

Byty
Žiadatelia, ktorí chcú hypotékou financovať byt a spĺňajú všetky podmienky na jej schválenie, majú pri podávaní žiadosti najlepšiu pozíciu. Byty majú vysokú likviditu, takže banky nemajú problém schváliť hypotéku, ktorá je zabezpečená funkčným bytovým priestorom. Problémom sa stávajú len družstevné byty, na ktoré sú banky ochotné poskytnúť hypotéku iba v prípade záujmu o odkúpenie bytu od družstva.

Rodinné domy
Žiadanými nehnuteľnosťami s vysokou likviditou sú aj rodinné domy. V prípade splnenia podmienok banky poskytujú hypotéky na ich výstavbu aj na kúpu už postaveného rodinného domu. Žiadateľ si však musí dať pozor na prípadné ťarchy, ktoré môžu byť pre bankový dom prekážkou k schváleniu finančných prostriedkov.

Chaty a chalupy
Žiadatelia o hypotéku na rekreačnú nehnuteľnosť to majú ťažšie. Banky počas schvaľovania úveru posudzujú niekoľko faktorov. Najdôležitejším je lokalita, pričom najvyššiu šancu majú chaty a chalupy vo frekventovaných rekreačných oblastiach. Šanca na získanie hypotéky sa ešte viac zvyšuje, keď objekt spĺňa atribúty celoročného rekreačného bývania.

Ateliéry
Ateliéry alebo štúdiá nie sú považované za bytové priestory. Na ich financovanie tak banka žiadateľovi klasickú hypotéku neposkytne. Použiť môže iba iné druhy úverov alebo využiť hypotéku od banky developera, ktorý predáva priestory v novostavbe určené na bývanie pod pojmom ateliér alebo štúdio.

Pozemky
Druhov pozemkov je hneď niekoľko, no banky poskytujú hypotéky iba na jeden z nich. Tým sú stavebné pozemky, ktoré musia byť ako stavebné parcely oficiálne zapísané v aktuálnom liste vlastníctva. Pokiaľ pozemok takýmto zápisom nedisponuje, banka si vyžiada potvrdenie z príslušného stavebného úradu, ktorý určí, o aký typ parcely sa jedná.

Osobitnou skupinou sú nehnuteľnosti určené na prácu či podnikanie. Aj tie sa dajú financovať peniazmi z banky, no na ich kúpu alebo výstavbu sú určené podnikateľské úvery, ktoré nie sú pre fyzické osoby.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné