Bratislava investuje milióny eur do verejných priestorov

Späť na blog

reakcie (0)

Obyvatelia hlavného mesta sa môžu tešiť na krajšie a modernejšie verejné priestory. Po včerajšom rokovaní mestského zastupiteľstva je totiž známy nový rozpočet mesta, ktorý ráta s investíciami do modernizácie vo výške niekoľkých miliónov eur.

Mesto sa chce pustiť do veľkých investícií vďaka vyšším príjmom. Tie majú plynúť z vyšších daní, ktoré magistrát schválil s platnosťou od 1. januára 2020. Do mestskej kasy majú priniesť 12 mil. €. O ďalších 10 mil. € si mesto polepší vďaka finančnej podpore od vlády. Práve tieto peniaze majú pokryť náklady na realizáciu 39 projektov na zlepšenie verejného priestoru.


Rekonštrukcia mestských hradieb

Milióny určené na skvalitnenie verejných priestorov pôjdu na rôzne druhy projektov. Chýbať medzi nimi nesmie ani rekonštrukcia mestských hradieb, resp. 1. fáza ich obnovy. Mesto chce vyriešiť ich havarijný stav a postupne ich sprístupniť verejnosti ako pamiatkovú atrakciu.


Revitalizácia parkov po celom meste

Časť vyčlenených finančných prostriedkov pôjde aj na parky v rôznych častiach mesta. Nový mobiliár a osvetlenie dostane napríklad Park Dunajská alebo Park Legionárska. Revitalizácia čaká aj Sad Janka Kráľa alebo Park Hanulova. V parku na Belopotockého zas pribudnú herné prvky pre deti.


Rekonštrukcia rekreačných areálov

Do zoznamu projektov boli zaradené aj vybrané rekreačné areály. Altánky a herné prvky majú pribudnúť v areáli pri Malom Slavíne. Na Železnej studienke chcú zas zriadiť klzisko. Ožiť to má aj v okolí televíznej veže Kamzík, kde má vzniknúť posed na pozorovanie zvierat. Mesto zároveň ráta s inštaláciou osvetlenia veže.


Výstavba nového pamätníka ´89

Mesto nezabúda ani na podporu histórie. Z balíka vyčlení peniaze aj na výstavbu Pamätníka demokratickej revolúcie 1989. Ten symbolicky vyrastie na Námestí slobody. Okrem neho sa peniaze použijú aj na rekonštrukciu Pomníka Daniela Tupého a skrášlenie jeho okolia.


Výsadba zelene, výmena osvetlenia

Revitalizácia prebehne aj na ďalších miestach, ktoré to podľa vedenia mesta súrne potrebujú. Okrem nového mobiliáru sa na nich bude vo veľkom vysádzať zeleň. V mnohých lokalitách prebehne aj výmena alebo rovno inštalácia nového osvetlenia. V hre sú aj obnovy niektorých cintorínov či modernizácia zastávok na Zochovej.


Peniaze z vyšších mestských daní a vládnej finančnej podpory nepôjdu len do 39 projektov modernizácie verejného priestoru. V rámci ďalších projektov sa pristúpi aj k oprave ciest či chodníkov. Mesto už avizovalo, že vďaka vyšším príjmom bude schopné tento rok opraviť až 57 km jazdných pruhov, čo je o 45 km viac ako bolo plánované.



Text: Róbert Bosák

Zdroj: bratislava.sk




Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné