Bratislavský magistrát zverejnil nové dáta a mapy o obyvateľstve v meste

Späť na blog

reakcie (0)

Detailné informácie o počte obyvateľov, hustota zaľudnenia v jednotlivých lokalitách či štruktúra obyvateľstva vo vybraných mestských častiach. Nielen to prinášajú nové dáta obohatené prehľadnými mapami, s ktorými prichádza Magistrát hlavného mesta.

Nové dáta a s nimi spojené mapy majú za úlohu skvalitnenie služieb (nielen) pre obyvateľov Bratislavy. Tí sa tak dostanú k najdôležitejším informáciám o obyvateľstve v hlavnom meste ešte ľahšie a rýchlejšie ako doteraz. Dáta sú totiž zverejnené na stránke Open Data Bratislava, na ktorej sú popri ďalších datasetoch dostupné širokej verejnosti.

Štruktúra obyvateľstva podľa veku a pohlavia


Celý systém vychádza z údajov o počte obyvateľov s trvalým pobytom a o hustote zaľudnenia v Bratislave. Na základe týchto čísel dáta ponúkajú ďalšie informácie, ktoré sledujú samotnú štruktúru obyvateľstva v jednotlivých mestských častiach. Známe sú základné údaje o zložení obyvateľstva, o tom, ktoré pohlavie v danej lokalite prevláda, či aké vekové skupiny tam žijú.


Mapy monitorujú hustotu zaľudnenia v meste


Súčasťou nových zverejnených dát sú aj mapy, ktoré majú sledovanie údajov o obyvateľstve v hlavnom meste ešte zjednodušiť. Návštevníci portálu ich využijú najmä pri skúmaní hustoty zaľudnenia v jednotlivých mestských častiach. Presnosť čísel zabezpečí forma merania, ktorá vsádza na sledovanie hustoty obyvateľstva na každom km², pričom nechýbajú vyššie uvedené informácie o štruktúre obyvateľstva v danej lokalite.


Ktoré časti Bratislavy sú najhustejšie osídlené:

- centrum Karlovej Vsi

- jedna z častí Dúbravky

- zóny pri Tehelnom poli

- lokalita okolo Štrkovca

- okolie radiály v Petržalke


Bratislava je vôbec prvým slovenským mestom, ktoré prichádza s takýmito on-line službami poskytujúcimi dáta o počte obyvateľov, resp. o štruktúre zloženia obyvateľstva . Takéto údaje sa doposiaľ dali získavať iba z výsledkov sčítania obyvateľstva od ŠÚ SR.



Text: Róbert Bosák

Zdroj: bratislava.sk

Zdroj foto: bratislava.sk



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné