Ceny bývania v EÚ stúpli od roku 2007 takmer o pätinu

Späť na blog

reakcie (0)

Európsky trh s bývaním má za sebou poriadne turbulentnú a dynamickú dekádu. Kým v jej prvej polovici ceny bytov a domov aj v dôsledku dopadov stále doznievajúcej krízy striedavo stúpali a klesali, v druhej skoro nepretržite rástli. Od roku 2007 si tak zapísali nárast takmer o pätinu zo svojej hodnoty.

Za 12 rokov skok o viac ako 19 %

19,1 %, presne toľko od roku 2007 dosiahol priemerný rast cien bývania v EÚ k 3. štvrťroku 2019. Aspoň tak to vyplýva z posledne zverejnených údajov Eurostatu, ktoré hodnotia vývoj zdražovania bytov a domov v EÚ od obdobia krízy, resp. od obdobia tesne pred jej začiatkom. Cenový skok takmer o pätinu by sme v iných segmentoch realitného trhu hľadali márne, takže byty a domy patrili v uplynulých 12 rokoch k najrýchlejšie zdražujúcim nehnuteľnostiam.


Rast zaznamenalo až 22 štátov EÚ

Za vyše 19 % rastom cien v celej EÚ je pretrvávajúci trend zdražovania bytov a domov vo väčšine členských štátov. Podľa výsledkov Eurostatu sa v tejto štatistike dostalo do plusových čísel za uplynulé obdobie až 22 štátov. Viac ako polovica z nich si k 3. štvrťroku predošlého roka zapísalo dvojciferný výsledok, pričom v 5 krajinách s najrýchlejším tempom zdražovania ceny poskočili o viac ako 60 %.


Najviac sa zdražovalo v Rakúsku

Spomínanú päticu vedie v celkovom 12-ročnom hodnotení náš západný sused. Rakúske byty a domy totiž od roku 2007 zdraželi až o 85,5 %, čomu dokázalo aspoň trochu konkurovať iba Luxembursko s 80,6 % rastom a Švédsko s 80,3 % rastom. Päticu štátov s nárastom cien nad 60 % uzatvárajú naši ďalší susedia. Aj Maďarsko, aj Česko totiž značne prispeli k dosiahnutiu celkového priemerného rastu v EÚ na spomínanej úrovni 19,1 %.


Ceny prenájmov stúpali ešte rýchlejšie

So zdražovaním bytov a domov súvisí aj nárast cien prenájmov. Tie sa v hodnotení celej EÚ zvyšovali ešte rýchlejším tempom a od roku 2007 dosiahli priemerný rast na úrovni 21 %. Za tým je pravidelné zvyšovanie nájmov, ktoré sa na rozdiel od cien predávaných bytov a domov v uplynulej dekáde nestretli so žiadnym väčším poklesom. Aj to potvrdzuje silu rezidenčného trhu EÚ v posledných rokoch, ktorá by mala poháňať rast cien naďalej.



Zdroj: Nehnuteľnosti.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné