Ceny bývania v SR si udržiavajú vyšší rast

Späť na blog

reakcie (0)

Zdražovanie bytov a domov na slovenskom realitnom trhu nepoľavuje. Podľa najnovšie zverejnených čísel sa ceny nehnuteľností na bývanie naďalej zvyšujú vo vysokom tempe. Rast zaznamenávajú novostavby aj staršie nehnuteľnosti.

O ďalšom náraste cien bývania informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Ten pred pár dňami zverejnil údaje hodnotiace vývoj cien bytov a rodinných domov na Slovensku za 4. štvrťrok 2020. Najnovšie čísla potvrdili dlhodobý trend niekoľkopercentného nárastu, ktorý pretrvával počas celého minulého roka.

Ceny bývania medziročne vzrástli o 7,3 %
Medziročný nárast cien bytov a domov dosiahol v záverečnom kvartáli predošlého roka vôbec najnižší výsledok spomedzi všetkých 4 kvartálov. Napriek tomu zaznamenal slušný výsledok, ktorý spečatil celoročný vývoj sprevádzaný dlhodobým rastom. V porovnaní so 4. štvrťrokom 2019 sa ceny priemerne zvýšili o 7,3 %, pričom pod konečný nárast sa podpísalo zdražovanie novostavieb aj starších nehnuteľností.

Darí sa najmä starším nehnuteľnostiam
Práve staršie byty a rodinné domy boli v uvedenom období ťahúňom celkového priemerného nárastu cien. V porovnaní so 4. štvrťrokom v roku 2019 zdraželi o 7,8 %. Napriek tomu rast za najsilnejšími minuloročnými kvartálmi výrazne zaostal. Napríklad v 2. štvrťroku 2020 sa vyšplhal na viac ako 10 %. V tom úvodnom zaznamenal dokonca až viac ako 15 %.

Koncom roka zdražovali aj novostavby
Novostavby ťahali (nielen) v záverečnom kvartáli minulého roka za kratší koniec. Podobne ako staršie nehnuteľnosti však potvrdili pretrvávajúci narastajúci trend. Ceny nových bytov a rodinných domov medziročne poskočili o 6,6 %. Viditeľne pomalším tempom ako staršie nehnuteľnosti vzrástli aj v štvrťročnom porovnaní.

Štvrťročný nárast zaznamenal vyše 1 %
Štvrťročné porovnanie prinieslo už tradične nižšie čísla. Niektorí analytici sa v prognózach síce zmieňovali o miernom kvartálnom poklese, no k tomu nakoniec neprišlo. Ceny bývania dokázali zaznamenať aspoň 1,1 % zvýšenie. Aj v tomto prípade sa o lepší výsledok postarali staršie byty a rodinné domy, ktoré priemerne zdraželi o 3,2 %. Novostavby skončili pomerne horšie a s poklesom na úrovni 1,3 % sa dostali do konečných mínusových čísel.

Zdroj: slovak.statistick.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné