Máme tu január - nezabudnite podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti.

Späť na blog

reakcie (0)
Do konca januára treba podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Týka sa vás to, ak ste v predchádzajúcom roku 2018 kúpili, predali nehnuteľnosť, po prípade u vás nastali zmeny v liste vlastníctva.

Kto musí teda v januári 2019 podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti? „Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti musí podať daňovník, ktorému v roku 2018 pribudla nehnuteľnosť - stal sa vlastníkom alebo podľa presne vymedzených podmienok určených zákonom aj novým správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti. Podáva ho aj ten daňovník, u ktorého nastala tiež zmena napr. v účele využitia nehnuteľnosti oproti roku 2017,“ uviedla Iveta Jobová zo Slovenskej komory daňových poradcov. Dodala, že daň z nehnuteľností zahŕňa daň z pozemkov, daň zo stavieb, daň z bytov a z nebytových priestorov v bytovom dome.

Na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti máte čas do konca januára podľa stavu k 1. januáru 2019 (za zdaňovacie obdobie 2018). Ak bol napr. povolený vklad od katastra nehnuteľnosti práve 1.1.2019, daňové priznanie podáva vlastník už do 31.1.2019. Ak by to bol dátum 2.1.2019, daňové priznanie podáva vlastník až v roku 2020. Vzory tlačív daňového priznania pre fyzické a právnické osoby a aj poučenia ako ich vyplniť nájdete na stránke ministerstva financií. Editovateľné tlačivá možno nájsť aj na internetových stránkach niektorých miest alebo obcí, kde ich môžete vyplniť a vytlačiť. „Ak nestihnete podať daňové priznanie, miestne príslušný správca dane vám udelí pokutu podľa závažnosti, od 5 EUR do 3000 EUR. Ak by ste nereagovali na výzvu, hrozí pokuta do výšky až 6000 EUR,“ vysvetlila I. Jobová.

Správu dane z nehnuteľností vykonáva mesto alebo obec, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza – výšku sadzby určuje všeobecno-záväzné nariadenie. „Na základe noriem daň z nehnuteľnosti vyrubuje obec rozhodnutím, kde je presne určený základ dane, sadzba dane v EUR/m2 a daň. Daň z nehnuteľnosti je splatná do 15-tich dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia,“ uviedla odborníčka zo Slovenskej komory daňových poradcov. Napríklad, ak dňa 1.4.2019 prevezmete rozhodnutie, a neodvoláte sa voči nemu, do 16.4.2019 treba zaplatiť.

Existuje viacero prípadov, kedy ľudia zvyknú na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti zabúdať. „Ak počas roka 2018 došlo napr. k vysporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva manželov, vydaniu právoplatného stavebného povolenia, právoplatného rozhodnutia o povolení stavby pred dokončením, dodatočného povolenia stavby, ukončenia výstavby drobnej stavby, povolením zmeny užívania stavby alebo bytu, podpísaním nájomnej zmluvy so Slovenským pozemkovým fondom, uzavretím dlhodobého nájomného vzťahu k nehnuteľnosti zapísaného v katastri nehnuteľnosti, zmene druhu pôdy v katastri nehnuteľnosti, rozdelením parcely, prečíslovaním parcely,“ vymenúva daňová expertka. Jedným dychom dodáva, že netreba zabudnúť ani na zánik daňovej povinnosti pri zbúraní alebo odstránení stavby na základe povolenia búracích prác stavby a následným výmazom z listu vlastníctva.

Iveta Jobová zo Slovenskej komory daňových poradcov upozorňuje, že daňovníci môžu využiť do konca januára 2019 aj úľavy na dani, o ktoré si požiadajú podaním priznania, kde vyplnia príslušné kolónky. Každé mesto a obec si podmienky na uplatnenie úľavy upravujú vo svojich všeobecno-záväzných nariadeniach rozdielne. Ak už došlo k uplatneniu úľavy v roku 2018 a naďalej táto platí, tak v roku 2019 sa daňové priznanie nepodáva.

Čo by ste mali vedieť:

- Ak ste vlani kúpili byt v novostavbe a tá bude skolaudovaná až tento rok, daňová povinnosť z vášho bytu nastane v roku 2020.
- Daňovníkom dane zo stavieb do času právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia je vlastník stavby. Ak je ich viac, rozdelia si to podielovo, alebo formou zástupcu.
- Ak je stavba v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, daňovníkom dane zo stavieb sú obaja manželia, ktorí ručia za daň spoločne a nerozdielne.
- Daňová povinnosť zo zdedenej nehnuteľnosti vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa stali dedičia vlastníkmi.
- Daňová povinnosť pri dražbe vzniká prvým dňom mesiaca, nasledujúceho po dni, v ktorom sa vydražiteľ stal vlastníkom nehnuteľnosti alebo prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni schválenia príklepu súdom.
- Pri zániku vlastníckych práv vydražením daňová povinnosť zaniká posledným dňom mesiaca, v ktorom zanikli vlastnícke práva k vydraženej nehnuteľnosti.


Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Slovenská komora daňových poradcov



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné