Mnohým domácnostiam tento rok vzrastú výdavky na bývanie.

Späť na blog

reakcie (0)

Už pred začiatkom januára bolo jasné, že bývanie nás bude v roku 2020 stáť o niečo viac. Dôvodov je niekoľko. So zvyšovaním niektorých položiek spojených s bývaním prišiel naraz štát aj mestá. Výsledkom sú rastúce výdavky, ktoré v tomto roku pocítia mnohé slovenské domácnosti.


Zdražovanie elektriny aj plynu


O nárast výdavkov sa postarajú najmä vyššie ceny elektriny. Tie totiž aj v dôsledku citeľného zdražovania na svetových burzách od 1. januára poskočili priemerne o necelých 8 %. Drahší je aj plyn, za ktorý si domácnosti v roku 2020 priplatia priemerne o necelé 4 %. O takmer 2 % vzrastú aj výdavky na teplo, no toto zdražovanie by na rozdiel od drahšieho plynu a elektriny nemalo byť badateľné.



Zvyšovanie daní zo strany miest



Výdavky domácností vrátane nákladov za odber energií sa zvýšia aj kvôli vyšším mestským daniam. Majitelia bytov aj domov sa môžu začať pripravovať na vyššiu daň z nehnuteľnosti, v niektorých mestách a obciach až o desiatky percent. Citeľné zvýšenie zaznamenali aj sadzby za komunálny odpad, ktorý síce netvorí ani 0,5 % všetkých výdavkov na chod domácnosti, no v rodinnom rozpočte ho pocítime.



Zavádzanie poplatkov za rozvoj



Poplatok za rozvoj, ktorý sa od januára začal platiť v ďalších mestách, takisto povedie k rastu výdavkov na bývanie v mnohých domácnostiach. Niekoľko eur z rozpočtu ukrojí aj tým, ktorí budú chcieť postaviť objekt určený na bývanie, prípadne pristúpia k nejakej nadstavbe. Výška poplatku môže byť rôzna v závislosti od podmienok, aké dané mesto schválilo. Podľa zákona však nesmie presiahnuť 35 € za m².



Výdavky rastú skoro v celej EÚ




To, že rast výdavkov na bývanie trápi aj iné krajiny EÚ, je len slabou útechou pre majiteľov domácností, ktorých sa tento stav týka. Obzvlášť pri sledovaní rastu podielu týchto výdavkov v posledných rokoch, ktorý sa od roku 2008 skoro zdvojnásobil. Podobný scenár zaznamenalo viacero členských krajín, čo prispelo k tomu, že výdavky na bývanie rástli v EÚ najrýchlejšie spomedzi všetkých položiek domácností, a to o viac ako 1 %. A podobne ako na Slovensku sa budú tento rok zrejme znova zvyšovať aj v celoeurópskom meradle.





Text: Róbert Bosák
zdroj : www.topreality.sk




Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné