Objem investícií do európskych realít klesá.

Späť na blog

reakcie (0)

Európsky realitný trh ťahá v posledných mesiacoch za kratší koniec. Potvrdili to aj nové údaje hodnotiace celkový objem investícií do tunajších nehnuteľností. Ten síce dosahuje stále vysoké čísla, no v porovnaní s minulým rokom sa jedná o citeľný pokles.

Predpovede analytikov sa napĺňajú takmer do bodky. Podľa ich prognóz mal objem investícií do európskych realít počas tohto roka klesať. Podľa najnovších informácií spoločnosti CBRE, ktorá už tradične prichádza s týmito číslami, sa tak aj reálne deje. Objem investícií totiž klesol v medziročnom porovnaní za 3. kvartál aj v medziročnom porovnaní za obdobie od januára do septembra.


V 3. štvrťroku sa preinvestovalo 69,5 mil. €

Kým pred rokom bolo v 3. kvartáli na európskom realitnom trhu preinvestovaných niečo cez 70 mld. €, v tom tohtoročnom sa objem investícií dostal tesne pod túto hranicu. Údaje CBRE hovoria o celkovej čiastke 69,5 mil. €, čo činí pokles na úrovni 4 %.


Za 3 štvrťroky sa preinvestovalo 192 mld. €


3. tohtoročný štvrťrok patril napriek 4 % poklesu k tým lepším. Aj vďaka tomu bol celkový medziročný pokles realitných investícií za prvé tri tohtoročné kvartály „len“ 14 %. Celkovo ide o pokles vo výške 31 mld. €, ktorý znížil objem investícií v tomto období na 192 mld. €.


O pokles sa postarala najmä Veľká Británia

Za citeľným poklesom realitných investícií je z väčšej časti vývoj vo Veľkej Británii. Tamojší trh s nehnuteľnosťami tento rok dopláca hlavne na neistotu okolo brexitu, kvôli ktorému sa mnohí investori Britským ostrovom vyhýbajú. V 3. kvartáli si to vypýtalo daň v podobe 29 % medziročného poklesu. V období od januára do septembra je pokles ešte vyšší a dosahuje až 33 %.



Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.cbre.sk



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné