Realitný trh v roku 2020 – aké budú ceny nehnuteľností ?

Späť na blog

reakcie (0)
V minulom roku 2019 sa ceny nehnuteľností opäť zvyšovali pomerne vysokým tempom. Situácia sa však výrazne zmenila na trhu hypoték, kedy Národná Banka Slovenska výrazne sprísnila podmienky hypoték.
A tak aktuálne platí, že väčšie nehnuteľnosti či nehnuteľnosti v lepších lokalitách si môžu dovoliť iba osoby s nadpriemerným príjmom. Aká bude situácia na realitnom trhu v budúcom roku 2020 a čo môžete očakávať, ak chcete kúpiť či predať nehnuteľnosť?

Ceny nehnuteľností v roku 2020 budú rásť miernejšie

Ceny nehnuteľností rastú výrazne z roka na rok už od roku 2014 a preto by sa už konečne dal očakávať pokles cien. Opak je však pravdou. Ako uvádza Národná Banka Slovenska, v treťom štvrťroku 2019 rástli ceny bývania vôbec najvýraznejšie za posledné 3 roky. Zrýchlil sa rast cien bytov a rovnako aj domov. Priemerný ročný nárast predstavoval až 10% ceny.

„V roku 2020 predpokladáme tempo rastu cien nehnuteľností 5 až 7%.“
V budúcom roku sa predpokladá, že tempo rastu cien bytov a domov sa zníži, a to približne na úroveň 5 až 7 %, v závislosti od lokality a jednotlivých možností, ktoré lokality poskytujú.

Dopyt po bytoch v roku 2020 sa zníži iba mierne. Úrokové sadzby hypoték a úverov na bývanie takisto ostanú na veľmi nízkych číslach. Ekonomická recesia bude síce ešte výraznejšie prejavovať svoj nástup. Avšak nie až tak, aby to výrazne ovplyvnilo situáciu na realitnom trhu už v aktuálnom roku. Ceny bytov a domov v roku 2020 budú teda rásť mierne nižším tempom oproti minulým rokom.

Ceny bytov v roku 2020
Priemerná cena nehnuteľností za meter štvorcový v roku 2019 predstavovala niečo vyše 1 600 eur. Najnižšia priemerná cena bola v Banskobystrickom kraji, 830 eur, zatiaľ čo najvyššia prirodzene v tom Bratislavskom, 2 150 eur. Celkovo môžete nájsť najlacnejšie reality na východnom Slovensku či v Banskobystrickom kraji. Medzi najlacnejšie mestá patrí Trebišov, Medzilaborce, Poltár či Veľký Krtíš.

Najdostupnejšie byty spomedzi krajských miest na Slovensku sú aktuálne v Trenčíne a Prešove. V priemere bola cena bytov za meter štvorcový v týchto lokalitách 1 400 až 1 600 eur. Naproti tomu ceny bytov v Košiciach, Žiline či Trnave boli na priemernej úrovni 1 750 až 2 000 eur a v Bratislave bola priemerná cenovka 2 300 až 2 500 eur.

V budúcom roku sa však aj v mestách ako Trenčín či Prešov predpokladá, že ceny za meter štvorcový prekonajú 1 600 eur. Reality v Košiciach by sa naproti tomu v roku 2020 už výraznejšie zdražovať nemali, pretože najvýraznejším zdražovaním už prešli a priemerná cena sa zastaví pred 2 000 eurami za meter štvorcový. V Bratislave predpokladajú ďalší rast a priemerná cena zrejme presiahne úroveň 2 500 až 2 700 eur.

Ceny nehnuteľností tlačia nahor predajcovia bytov, ako aj realitní makléri. Môžu si to stále dovoliť, pretože ponuka nehnuteľností je stále menšia ako dopyt po nehnuteľnostiach.

Situácia by sa zmenila, ak by v ponuke boli stovky tisíc nových bytov, avšak tie nám chýbajú. Štát by síce údajne nové byty, prípadne nájomné byty stavať chcel. Avšak k tejto nákladnej záležitosti sa akosi stále nedostal. No a súkromní developeri uprednostňujú skôr bohatšiu cieľovú skupinu a lukratívnejšie projekty, čiže dopyt väčšiny obyvateľstva stále prevyšuje ponuku.

Napriek vysokým cenám však stále nemožno hovoriť o realitnej bubline – rast zodpovedá všetkým ekonomickým ukazovateľom, zvýšeným príjmom domácností. Oproti okolitým krajinám či iným krajinám s podobne silnou ekonomikou nie sú ceny u nás ničím výnimočné.

Opatrenia NBS na realitnom trhu - poskytovanie hypoték
Okrem toho možno očakávať ďalšie opatrenia NBS, ktoré urobia kúpu bytu či domu náročnejšou. Už od januára 2020 národná banka zdvojnásobila limit pre výpočet rezervy, ktorá musí žiadateľovi o hypotéku z príjmu ostať. Zmena sa má dotknúť až 25% žiadateľov.
Cieľom NBS je totiž znižovať úverové zaťaženie obyvateľstva. Toto sa snaží plniť opatrenia, ktoré boli výrazné v roku 2018 aj v roku 2019. Avšak napriek drastickým opatreniam NBS bol objem hypoték v minulom roku vyšší ako rok predtým. Očakávať teda môžeme ďalšie opatrenia.

S kúpou nehnuteľnosti netreba čakať
Nami uvedené predpoklady na vývoj realitného trhu a cien realít rozhodne pre bežného záujemcu o bývanie neznamenajú, že je vhodné čakať na ideálny čas na kúpu bývania. Ak rozmýšľate, kedy kúpiť byt či dom, nečakajte a neváhajte.

Predpokladá sa totiž, že ceny realít neklesnú a budú rásť aj v ďalších rokoch 2021 a 2022. Okrem toho sa však s najväčšou pravdepodobnosťou zvýšia aj úrokové sadzby a ekonomická recesia spôsobí zníženie príjmov domácnosti. Dá sa teda predpokladať, že situácia bude o niečo horšia ako aktuálny rok.


zdroj : www.realitybook.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné