Stavebné sporenie v roku 2020: Viete, aké zmeny v ňom nastanú?

Späť na blog

reakcie (0)

Ministerstvo financií SR ponechalo výšku štátnej prémie na stavebnom sporení na 2,5 % zo sumy ročných vkladov. Maximálna nominálna výška štátnej prémie pre rok 2020 je 70 eur. Je teda rovnaká ako v roku 2019. Nemení sa ani suma vkladov potrebná na získanie maximálnej štátnej prémie. Výška vkladu bude 2 800 eur. Ak si však uzatvoríte stavebné sporenie v druhej polovici kalendárneho roka, za vklady dostanete len polovicu štátnej prémie.

Finančné prostriedky zo stavebného sporenia nemusia byť použité len na stavebné účely. Dajú sa použiť aj na financovanie štúdia detí alebo kúpu automobilu. Ak však peniaze využijete na iné ako stavebné účely, prídete o štátnu prémiu. Úrok získaný od stavebnej sporiteľne vám ostane v plnej výške.
Sporiteľ si pri stavebnom úvere vytvára právny nárok na výhodný stavebný úver s garanciou nízkeho úroku a splátky na 20 až 30 rokov. Je to benefit, ktorý na trhu iný produkt neposkytuje.


Aké sú podmienky pre získanie štátnej prémie?
Ani v roku 2020 nebude štátna prémia pre každého. Na to, aby mal sporiteľ nárok na získanie štátnej prémie na stavebnom sporení, nesmie jeho príjem presiahnuť 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Pri výpočte vychádza z priemernej mzdy za predchádzajúci kalendárny rok, t. j. v roku 2020 budeme vychádzať z priemernej mzdy z roku 2019.

Na získanie štátnej prémie nie je potrebné fixovať sa, ide len o jednu z menších výhod, ktoré stavebné sporenie ponúka. Bez ohľadu na to, či štátnu prémiu využijete, alebo nie, stavebné sporenie je jedna z možností, ako konzervatívne zhodnocovať finančné prostriedky.

Možnosti sporenia pre deti v roku 2020.
Prostredníctvom stavebného sporenia môžete pripraviť svojim deťom finančnú rezervu do budúcnosti. Včasným sporením im umožníte využiť v budúcnosti stavebný úver. Na získanie štátnej prémie nie je potrebné skúmať príjem zákonného zástupcu dieťaťa. Vklady na stavebnom sporení sú chránené do výšky 100-tisíc eur.

Niektoré stavebné sporiteľne ponúkajú pre deti benefity vo forme poistenie trvalých následkov úrazu dieťaťa, poistenie zákonného zástupcu dieťaťa pre prípad úmrtia alebo, výhodné zhodnotenie vkladov.

V prípade, že sa potrebujete poradiť ohľadom výhodného úveru, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poradíme a navrhneme čo najlepšie riešenie.



Autor článku: Iveta Hudáková
zdroj : www.financnykompas.sk



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné