Zlacňovanie hypoték pokračuje, na trhu je úrok 0,5 %

Späť na blog

reakcie (0)

Prognózy pre úvodnú polovicu tohto roka sa zatiaľ napĺňajú. Analytici predpovedali, že banky postupne pristúpia k ďalšiemu zlacňovaniu hypotekárnych úverov. Výsledkom je nové úrokové minimum, ktoré bolo stanovené na 0,5 %.

S doposiaľ najnižším úrokom na hypotekárnom trhu prišla tesne pred koncom januára Poštová banka. Tej sa podarilo stlačiť prime rate sadzbu na 0,5 % ako prvej z tunajších bánk. Zároveň tým uchmatla prvenstvo Prima banke, ktorá ešte v predošlom roku prišla s úrokom od 0,60 %. Získaniu najnižšej polpercentnej sadzby však predchádza splnenie istých podmienok.

Iba pre hypoúvery s LTV do 50 %

Hlavnou podmienkou je požiadanie o hypotéku s pomerom LTV maximálne do 50 %. V praxi to znamená, že ak chcú žiadatelia získať úrok 0,50 %, hypotékou môžu financovať maximálne polovicu obstarávacej ceny nehnuteľnosti. Pri vyššom pomere LTV sa automaticky zvyšuje aj najnižšia možná úroková sadzba, ktorá sa pri úveroch s LTV nad 70 % dostáva už nad 1 %.

Pri všetkých typoch fixácie úrokov

Kým pomer LTV výšku úroku ovplyvní, výber fixácie pre jeho stanovenie smerodajné nie je. Banka garantuje 0,5 % úrok pri všetkých fixačných variantoch. Podmienkou je iba spomínaný pomer LTV do 50 %. Zvýhodňovanie hypoték s nižším LTV nielen zo strany Poštovej banky by tak malo priniesť nový trend, ktorý bude odpoveďou na prísnejšie podmienky na hypotrhu.

Úrok 0,5 % sa viaže na ďalšie služby

Podmienka s LTV do 50 % nie je jediná, ktorú musia žiadatelia s cieľom získať najnižší úrok na trhu splniť. Poštová banka totiž jeho poskytnutie spojila s využitím ďalších služieb. V hre je napríklad vedenie bežného účtu alebo uzatvorenie poistenia úveru. Zabudnúť nesmieme ani na obmedzené trvanie tejto ponuky. Kampaň Poštovej banky totiž platí iba do konca marca.

Poštová banka sa na pozícii banky s najnižším úrokom na trhu nemusí udržať dlho. Analytici očakávajú, že s podobným krokom môže prísť ktorákoľvek z bánk so súčasnými úrokmi pod 1 %. Udiať by sa tak mohlo už v priebehu februára, prípadne najneskôr do konca 1. štvrťroka.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné