Predaj bytov tvorí väčšinový podiel realitných obchodov

Späť na blog

reakcie (0)

Väčšine slovenských realitných kancelárií sa v posledných rokoch na trhu darí dobre a ich úspech môžeme pripísať zvyšujúcemu sa podielu vybavených obchodov s bytmi. Tie sú stále najžiadanejším typom nehnuteľností a toto prvenstvo si v najbližšej dobe udržia naďalej.

Byty si už tradične držia prvenstvo medzi nehnuteľnosťami, ktoré sú kupujúcimi vyhľadávané najčastejšie. Ich podiel presahuje nadpolovičnú časť niekoľko rokov a podľa aktuálnych odhadov sa na tom nebude tak skoro nič meniť. Ak si k tomu ešte prirátame situáciu okolo rodinných domov, ktoré prinášajú slabšie čísla predaja a ani ich výstavba sa nehýbe rýchlym tempom, podiel predaných bytov by mal ešte viac stúpnuť.

Vysoký záujem o byty je prirodzený

Bývanie potrebuje každý z nás a na Slovensku ho najčastejšie vyhľadávame práve v bytových priestoroch. O tie je vysoký záujem na celom Slovensku a takmer všade platí, že čím je mesto väčšie, tým sa zvyšuje dopyt po voľných objektoch tohto druhu. To spôsobuje práve niekoľko výhod, ktoré súvisia s obývaním bytu a tými sú práve cena, poloha a najmä lepšia dostupnosť. Aj preto je predaj bytov dlhodobo na celkom vysokej úrovni a stále tak tvorí väčšinový podiel všetkých zrealizovaných realitných obchodov.

Byty tvoria dve tretiny obchodov

Nielenže sa byty predávajú podstatne rýchlejšie ako domy a držia si najvyššie čísla realitných obchodov, ich podiel dosahuje až dve tretiny, čo je priepastný rozdiel medzi bytmi a ďalšími nehnuteľnosťami. Treba povedať, že domy zaostávajú dosť výrazne, pretože o zvyšnú tretinovú časť sa ešte delia s kanceláriami, obchodnými priestormi a rôznymi chatami. Z toho jasne vyplýva, že predaj bytov ovládol realitný trh a na jeho úrovni momentálne stojí dianie v celom sektore.

Podiel môže ešte narásť

Mnohí odborníci vravia, že práve teraz je jedno z najlepších období na kúpu bytu, čo vyplýva z relatívne nízkych cien. Nezabúdajme ani na rekordne nízke úroky hypoték, ktoré takisto ovplyvňujú podiel predaných bytov, pretože väčšina Slovákov financuje kúpu nehnuteľnosti prostredníctvom financií z hypotéky. Táto kombinácia vytvára ideálne podmienky na kúpu bytu, čo podporí zvyšovanie podielu ich predaja v hodnotení všetkých realitných obchodov.

Byty sa budú predávať aj v prípade zvýšenia ich hodnoty a zdraženia hypoték, pretože ľudia potrebujú bývanie a výstavba rodinného domu je finančne aj časovo náročnejšia záležitosť. Preto je vhodným riešením práve kúpa bytu, vďaka čomu si ich predaj dokáže udržať vysoký podiel medzi realitnými transakciami a podľa odhadov bude v najbližšej dobe toto číslo ďalej stúpať.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné