25 rokov vývoja slovenského trhu s bytmi

Späť na blog

reakcie (0)


25. výročie od uplynutia nežnej revolúcie v Česko-slovensku sa netýka len politických a ekonomických pomerov, ale ovplyvňuje aj ďalšie oblasti. Jednou z nich je aj stavebníctvo, konkrétnejšie oblasť výstavby nových bytov, ktorá prešla za celý tento čas zaujímavým vývojom a priniesla rôzne zmeny vplývajúce aj na aktuálne dianie na trhu.

Situácia na slovenskom trhu s bytmi sa dnes výrazne odlišuje od tej spred 25 rokov, no k tejto zmene dochádzalo postupne a daňou za to boli aj slabšie fázy, pri ktorých trh nielenže stagnoval, ale doslova sa prepadal. V súčasnosti vyzerá náš trh konečne stabilizovaný a o pomerne lepšej úrovni výstavby bytov aj celkových podmienkach spojených s predajom a prenájmom môžu hovoriť developerské skupiny, stavebné spoločnosti aj sami obyvatelia.

Zmena po roku 1989

17. november 1989 priniesol celej krajine významnú zmenu, ktorá výrazne ovplyvnila aj celý realitný sektor. Tým najpodstatnejším zlomom bolo otvorenie trhu pre podnikateľov a odchod monopolu štátu z oblasti stavebníctva. Nakoľko nové stavebné firmy a realitné kancelárie vznikali len vo veľmi skromnom počte a nedisponovali takmer žiadnymi skúsenosťami, trh s bytmi sa začal prudko prepadať. Do revolúcie síce štát staval menej kvalitné nehnuteľnosti, no ich podiel sa prudko zvyšoval a vďaka dobrej sociálnej podpore išli aj rýchlo na odbyt. 90. roky teda priniesli do sveta slovenských realít novú skúsenosť, ktorou bolo spomalenie trhu.

Ďalšie zmeny po roku 2000

Po kritických 90.rokoch sa situácia začala mierne zlepšovať a prvé výraznejšie oživenie prichádzajúce po prelome storočí bolo obrovskou vzpruhou pre všetkých zainteresovaných v realitnom sektore. Na rozhýbaní vtedajšieho vývoja sa podpísali viaceré faktory, no tým hlavným boli prípravy na vstup Slovenska do Európskej Únie. Na základe obáv z predraženia cien nehnuteľností po vstupe do EÚ sa začali byty kupovať vo veľkom a štatistiky začali rásť. Vlastníci bytov na to samozrejme zareagovali masívnym zvýšením cien a situácia sa zvrtla do abnormálneho javu, ktorým bolo stúpanie cien bez ohľadu na lokalitu, vek, stav a pôvod bytu.

V rokoch 2004-2005 sa ukázalo, že členstvo v EÚ nemá veľký vplyv na zdražovanie bytov a ceny rástli miernym tempom, ktoré bolo pre momentálny vývoj prirodzené. Po nenaplnení predpokladov však ostal veľký počet neobsadených bytov a záujem o ich kúpu sa nezvyšoval. Analytici očakávali, že tento nezáujem pomôže prenajímaniu, no krátko na to zasiahol do hry pokles úrokov hypoték. Tento jav spôsobil to, že kúpa financovaná úverom sa z dlhodobého hľadiska oplatila viac ako pravidelné platenie nájmu za bývanie v prenajatom byte.

V súčasnosti je trh stabilizovaný

V posledných 5 rokoch sa situácia znormalizovala a trh s bytmi vzrástol. Pomohlo mu zdravé konkurenčné prostredie stavebných firiem, zvyšovanie životnej úrovne a dopyt po bytoch, čo rozhýbalo výstavbu desiatok tisíc objektov ročne. Trh sa stal pružnejším a pokles cien starých panelových bytov v porovnaní s drahšími novostavbami dostali jeho vývoj do zdravších kontúr, ktorých symbolom sú aj väčšie cenové rozdiely diferencované podľa lokality, služieb a vybavenia bytu. Vízie do blízkej budúcnosti hovoria jasne o ďalšom rozvoji trhu, ktorý postupne vytiahne slovenské byty zo slabej úrovne a dostane ich k európskemu priemeru.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné