7 spôsobov ako zvýšiť cenu bytu

Späť na blog

reakcie (0)


Aj keď sa trhová hodnota bytu pohybuje na istej cenovej hladine, neznamená to, že už nemôže byť vyššia. Samozrejme, že pribúdaním rokov sú nehnuteľnosti čoraz viac opotrebované a väčšinou aj poškodené, čím ich cena postupne klesá, no stále existujú nejaké spôsoby ako ju ešte o niečo dvihnúť, veď skúste posúdiť sami.

Zaručenou formou oživenia lukratívnosti svojho bytu medzi ostatnými konkurenčnými ponukami je vykonanie niektorých postupov podporujúcich zvýšenie predajnej ceny. Niektoré faktory samotnej cenotvorby neovplyvníte priamo Vy ako vlastník priestoru, no dopomôcť Vám môžu aj „vonkajšie“ okolnosti spojené s okolitou výstavbou, podporou občianskej vybavenosti, dostupnosti služieb a podobne. Každopádne, cena bytu sa stanovuje podľa viacerých kritérií a ich celkový súhrn je hlavným ukazovateľom reálnosti výslednej predajnej sumy, ktorá môže byť smerodajná nielen pre predajcov, ale takisto aj pre záujemcov o kúpu.

7 zaručených tipov na zvýšenie hodnoty bytu

1. Prítomnosť bezpečnostných prvkov

Kamerový systém bude v byte skôr výnimkou, no bezpečnostné dvere sú určite dobrou pomôckou, čo sa odrazí aj na vyššej cene. Bezpečnostné prvky však nie sú len spôsoby ako zabrániť vniknutiu do bytu. Tými dôležitejšími sú metódy zvýšenia ochrany priestorov napríklad proti požiarom. Vysoko oceňované sú takisto kúpeľňové doplnky, ktoré dokážu zabrániť pošmyknutiu. Nehovoriac o potrebe perfektného konštrukčného stavu, ktorý je pre celkovú bezpečnosť bývania najdôležitejší.

2. Zasadenie nových okien

Plastové či drevené, hlavne nech sú nové a dobre zasadené. Okná sú pomerne dosť dôležité, veď slúžia aj ako úsporné nástroje uchovávajúce teplo a tým podporujú nižšiu spotrebu tepla. Samozrejme, to platí len v prípade ich kvalitného stavu a správnej montáže, bez ktorej sa kúpou nových okien nevyrieši nič a naďalej bude v byte zima, okná sa budú rosiť a vznik plesní bude omnoho pravdepodobnejší.

3. Výmena rozvodov

Výmena starých rozvodov za nové môže znieť ako malicherná záležitosť, no jej dopad na výšku predajnej ceny je jednoznačný. Od kvality rozvodov závisí celá sieť toku energie v byte a každý nový obyvateľ chce mať túto záležitosť v poriadku. Závady v rozvodoch sú navyše nebezpečné, takže netreba sa vôbec čudovať, že požiadavka na kvalitné fungovanie rozvodov je jednou z hlavných kritérií podporujúcich nárast ceny.

4. Zasklievaný balkón

Aj zasklievanie balkónov pomáha bytom zvyšovať ich hodnotu, veď vďaka tejto práci je možné využiť balkón na podstatne viac účelov. Zimná domáca minizáhradka, bezproblémové sušenie prádla aj počas mrazov a takisto pocit súkromia sú hlavné z možností, ktoré krytý balkón ponúka. Nemusí sa jednať len o zasklievanie, možností jeho zakrytia je viacero.

5. Rekonštrukcia bytového jadra

Problémy s bytovým jadrom poznajú hlavne staré bytovky, v ktorých sa používal ešte umakart, nie veľmi vhodný materiál na poskytnutie kvality. Umakartové jadrá sú dodnes akýmsi symbolom socialistických panelákov a záujemcovia o kúpu nového bytu sú určite nadšení, pokiaľ pri obhliadke zistia, že jadro je zrekonštruované. Takáto práca síce stojí dosť, no táto investícia má určite zmysel, takže ak môžete rekonštruovať, pustite sa smelo do toho.

6. Zateplený objekt

Zatepľovanie je považované za jednoduchú cestu k lepšiemu uchovávaniu tepla v interiéroch, čo pôsobí priaznivo pre obyvateľovu peňaženku vďaka vyššej úspore za spotrebu energie. Je to podobné ako pri oknách, akurát hlavný rozdiel spočíva v tom, že výmenu si vyberiete sami a zatepľovanie bytového domu musí byť odsúhlasené obyvateľmi. Postarať sa o vyššiu hodnotu bytu teda nie je také ľahké ako pri vlastníkoch rodinných domov, ktorí sa rozhodujú samostatne bez súhlasu iných.

7. Odhlučnenie miestností

Nesmieme zabudnúť ani na odhlučnenie bytu, ktoré je pri bývaní v bytových domoch s väčším počtom susedov dosť veľkým prínosom a dnes je po ňom aj dosť veľký dopyt. Odhlučniť sa dá viacerými spôsobmi, napríklad klasická zvuková izolácia inštalovaná formou umiestňovania jednotlivých dielov na stenu bude takým štandardným riešením.

Ďalšie faktory ovplyvňujúce cenu bytu :

- občianska vybavenosť a okolité prostredie
- presná poloha bytu v budove
- dispozičné riešenie a orientácia objektu
- vek nehnuteľnosti, v ktorej sa byt nachádza

Pomôže aj znalecký posudok

Nezávislý znalecký posudok vypracovaný nezainteresovaným odborníkom môže takisto pomôcť k lepšiemu predaju za vyššiu cenu. Posudok sám o sebe cenu nedvíha, ide o to, že majitelia môžu v nevedomosti cenu podhodnotiť a predať za menšiu sumu. Práve služby nezávislých znalcov sú tu aj na to, aby ohodnotili aktuálny stav nehnuteľnosti a priniesli vlastníkom právoplatný dokument o približnej odhadovanej cene úmernej priamo trhovým požiadavkám. Celkom efektívny spôsob ako si overiť, či je Vami očakávaná a navrhnutá predajná cena primeraná alebo by ste skôr mali znížiť očakávania, ak chcete byt vôbec predať.

Spôsobov ako výrazne dvihnúť cenu bytu vôbec nie je málo a určite sa nájdu aj ďalšie, ktoré sme nespomenuli. Keď si prirátate ešte nejaké individuálne možnosti, ktoré nie sú totožné pre každý byt, ale možno ich použiť iba v niektorých konkrétnych objektoch, nájdete celkom slušný počet rôznych praktík. Ak teda máte vo vlastníctve byt, ktorý je staršieho typu a jeho stav je síce kvalitný, no vidno na ňom opotrebovanosť spôsobenú rokmi, môžete využiť ktorúkoľvek z predstavených možností. Bude to stáť aj nejaké investície, no v čase predaja to určite oceníte a potešíte sa šanci posunúť svoju nehnuteľnosť za drahšie ako ste plánovali.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné