Analýza trhu nehnuteľností v Bratislave - hlavné mesto zaznamenáva skvelé výsledky.

Späť na blog

reakcie (0)


Dopyt po nehnuteľnostiach v našom hlavnom meste je stále vysoký a trh musí na tieto požiadavky pohotovo reagovať, aby uspokojil nároky záujemcov. Už dlhšie prichádzali z viacerých zdrojov nové informácie, že tzv. bytový boom spojený s kúpou novostavieb sa začal a najnovšie štatistiky túto teóriu len potvrdzujú.

Údaje o celkovom vývoji v realitnom sektore sú stále žiadané a mnohí z nás radi privítajú tie najnovšie informácie. S aktuálnymi oficiálnymi číslami poukazujúcimi na dianie na lokálnom bratislavskom trhu s novými bytmi za rok 2014 prišli poradenské spoločnosti The Advisors a Bencont Investments. Z ich štúdií vyplýva, že trh novostavieb v hlavnom meste priniesol obyvateľom pokles cien a oveľa lepšiu dostupnosť bývania, čo sa odrazilo na vyššom predaji.

Výsledky správy Bencont Investments

Zo všetkých podstatných faktov, s ktorými prišla spoločnosť Bencont Investments, sa dá vyvodiť jeden súhrnný záver. Voľné nové byty v hlavnom meste ponúkli v roku 2014 nižšiu cenu, no takisto sa zmenšila aj ich celková výmera. V konečnom dôsledku to znamená, že bývanie v bratislavskej novostavbe ste si kupovali lacnejšie, no dostali ste menší priestor.

Údaje spoločnosti pre bratislavské nové byty za rok 2014:

- celkovo bolo predaných 2635 bytov v novostavbách
- kúpa nových bytov narástla v porovnaní s rokom 2013 o šestinu
- v poslednom kvartáli sa predalo 701 bytov s medziročným nárastom 36,9%
- priemerná cena m2 v novom byte bola 2156€
- pokles priemernej ceny m2 za rok 2014 dosiahol 0,23%
- v posledných 3 mesiacoch boli niektoré nové byty najlacnejšie za 10 rokov
- priemerná plocha predaných objektov bola 63,6%, čo je menej o 6%
- celková výmera nových bytov sa za dva roky zmenšila o 13%

Predaj skúmali aj v The Advisors

Ďalšia z poradenských spoločností, The Advisors, hodnotí bratislavský trh s bytmi v roku 2014 ako priaznivý. Ani ich predpoklad do nového roku sa nejak extra nelíši od vlaňajšieho vývoja a očakávajú slušné predaje s radou nových úspešných developerských projektov.

Zaujímavé čísla pre rok 2014 od The Advisors :

- v počte predaných bytov dominovali Ružinov a Petržalka, spolu viac ako 1100 bytov
- najpredávanejšími projektmi boli Panorama City, Ružinovská 1 a Stromová
- vďaka predaju v Panorama City predbehlo Staré mesto časť Nové mesto
- nad 100 bytov sa predalo aj v Rači a Dúbravke

Podľa najnovších údajov spoločnosti Bencont Investments a The Advisors vidíme, že bratislavský trh sprevádza narastajúci dopyt po bytoch. Rok 2014 je vnímaný za najlepší z posledných 5 rokov a ohlasovaný bytový boom v Bratislave sa javí ako reálny. Najbližší vývoj nám napovie viac, takže sledujte s nami tie najzaujímavejšie udalosti v oblasti realít.

Zdroje : The Advisors, Bencont Investments, reality.etrend.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné