Bratislavské byty sú v pomere k platom najmenej dostupné v Európe

Späť na blog

reakcie (0)


Nižšie ceny bytov ešte nemusia znamenať vyššiu dostupnosť. Znie to paradoxne, no na bratislavskom realitnom trhu sa s touto situáciou stretávame už roky. Ceny bytových priestorov v našom hlavnom meste sú síce porovnateľne nižšie ako v iných európskych krajinách, no kupujúci si ich dostupnosť užívajú omnoho menej.

Realitný trh v Bratislave je v porovnaní s viacerými európskymi metropolami menší, čomu zodpovedajú aj ceny tunajších bytov. Tie patria k najnižším v Európe, čo by malo vytvárať predpoklad, že budú disponovať najlepšou dostupnosťou, no opak je pravdou. Bratislavčan má s financovaním bytu omnoho väčšie problémy ako ktorýkoľvek iný Európan.

Najnižšia dostupnosť bytov v Európe

S aktuálnymi informáciami o dostupnosti bývania v Bratislave prišla spoločnosť RE/MAX, ktorá pripravila tradičný prieskum Europe Housing Report 2017. Práve z neho vyplýva, že Bratislavčania musia bojovať s najnižšou dostupnosťou bytov v Európe. Tá sa netýka slabšej ponuky, ale finančných možností kupujúcich, ktoré sú obmedzené ajnapriek nižším cenám.

Problémom je nízka úroveň platov

Pod nepriaznivú poslednú priečku v rebríčku krajín zostavenom podľa dostupnosti bytov sa podpísali nízke platy. Keďže priemerná mzda u nás zaostáva za väčšinou európskych štátov, záujemcom situáciu neuľahčia ani pomerne nízke ceny bytov. Podľa aktuálneho prieskumu si Bratislavčania môžu priemerne dovoliť kúpiť zo svojho platu len 0,36m2 bytového priestoru. Slávne na tom nie sú ani domy, pri ktorých sa aktuálna dostupnosť dostala na úroveň 0,50m2.

Podobne sú na tom aj kupujúci v Prahe

Podobná situácia ako u nás pretrváva aj v susednom Česku. Tamojšie platy sú o niečo vyššie, no trochu drahšie sú aj ceny bytov, kvôli čomu je úroveň dostupnosti na nižšej úrovni. Podľa spoločnosti RE/MAX si obyvatelia Prahy za svoj priemerný plat kúpia 0,37m2. O niečo lepšie to je v prípade rodinných domov, pri ktorých si dovolia až 0,54m2. Trojku najnedostupnejších uzatvára Luxemburg, kde si záujemcovia o byt zaobstarajú 0,38m2 a o dom 0,47m2.

Najväčší byt si z platu môže kúpiť Škót

Na opačnej strane rebríčka sa nachádzajú kupujúci zo Škótska a z juhoeurópskych metropol. Jednoznačným víťazom je Edinburgh, kde sa dá z jedného priemerného platu kúpiť až 1,3m2 bytu. Otvorenejšie možnosti sú v Madride a Amsterdame, kde zoženiete až 0,99m2 bytových priestorov a k najlepším patrí aj Rím a Lisabon nad 0,7m2.

Rebríček od spoločnosti RE/MAX sa nezameriava na celú Európsku úniu, len na 18 vybraných krajín. Napriek tomu nie je posledné miesto Bratislavy vôbec dobrou vizitkou obzvlášť preto, že to nie je prvýkrát, čo sa naša metropola ocitla na chvoste. Na bývanie si tak musíme ďalej zarábať dlhšie ako väčšina Európy, no aspoň susedná Praha nás v tom nenechala sama.








Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné