Bratislavský bytový trh zaznamenal ďalší rekordný predaj novostavieb

Späť na blog

reakcie (0)


Úspešné obdobie na bratislavskom bytovom trhu pokračuje naďalej. Posledné štatistiky potvrdili, že počas prvého tohtoročného kvartálu sa opäť predal rekordný počet bytov, pričom ide o najlepšie čísla za niekoľko rokov. Čísla ovládli hlavne novostavby, ktoré zaznamenali najlepší štvrťrok od roku 2008.

Pred začiatkom tohto roka sa viacero analytikov zhodovalo na pokračovaní rekordne rýchleho predaja bytov v hlavnom meste. Po aprílovom zverejnení údajov za prvý tohtoročný štvrťrok zo strany spoločnosti Bencont Investments je jasné, že ich optimistické prognózy sa naplnili. Makléri z hlavného mesta totiž hlásia najsilnejší dopyt od vypuknutia krízy v roku 2008, ktorý sa týka najmä novostavieb.

Predalo sa viac ako 1500 bytov v novostavbách

O boom spojený s predajom bytov v hlavnom meste sa postarali najmä novostavby. Aj keď ich predaj dosahoval počas minulého roka rekordné hodnoty, hranicu 1500 bytov sa podarilo prekonať až teraz. Zdroje hovoria až o 1 543 bytoch, čo je v porovnaní s extra silným štvrtým kvartálom 2016 nárast o viac ako 10%. Zaujímavým faktom je, že okrem okresu Bratislava II rástol predaj v každom z piatich okresov

Sumár predaných bytov podľa počtu izieb za 1.kvartál 2017:
Typ bytu
Počet predaných bytov
Priemerná cena za m2
1-izbový
272
2 393,91€
2-izbový
769
2 423,29€
3-izbový
364
2 419,99€
4-izbový
124
2 625,07€
5-izbový
11
2 947,38€

Spolu bolo predaných 1543 bytov (vrátane 3 bytov nezarátaných v tabuľke).
Priemerná cena všetkých predaných bytov vyskočila na 2439,77€ za m2.

Rekordný predaj nevyčerpal ponuku

Napriek tomu, že kupujúci pridali do tempa a dopyt po nových bytoch dosahoval rekordné hodnoty, celkovú ponuku voľných nehnuteľností to príliš neoslabilo. Počas druhého polroka 2016 sa totiž skolaudovalo niekoľko väčších projektov, vďaka čomu na trhu pribudli ďalšie desiatky voľných objektov. Aj keď tie sa začali od januára rýchlo vypredávať, ponuka ostáva pestrá a k 31.marcu bola vyčíslená až na 4 745 bytov.

Okresy s najväčším počtom voľných bytov k 31.marcu:
Okres
Počet voľných bytov
BA III
1 396
BA V
1 092
BA II
964

Ceny rástli, no tempo sa citeľne spomalilo

Za silným predajom bytov stojí viacero faktorov, medzi ktorými zohrala kľúčovú úlohu snaha stihnúť si kúpiť objekt ešte pred avizovaným zdražovaním hypoték. Pretrváva aj zdražovanie nehnuteľností, ktoré takisto podporuje kúpu bytov, kým sú ceny na relatívne nižšej úrovni. Aj napriek tomu, že rast sa spomalil, priemerné ceny bytov v jednotlivých okresoch sa približujú k najvyšším predkrízovým hodnotám.

Priemerná cena bratislavských nových bytov (1.kvartál 2017): 2521€/m2
Medziročné porovnanie priemernej ceny: + 8,9%
Medzikvartálne porovnanie priemernej ceny: + 0,53%

Bratislava ťahá bytový trh v celej krajine

Nakoľko bytový trh v hlavnom meste je niekoľkonásobne väčší ako v ktoromkoľvek inom meste, jeho rast ťahá nahor celé Slovensko. Aj keď v poslednom období boli v nitrianskom a žilinskom kraji zaznamenané rekordné čísla predaja, vzhľadom na veľkosť bratislavského trhu je dianie v celom slovenskom realitnom sektore dosť závislé práve od jeho vývoja. Aj vďaka tomu je priemerná cena slovenských bytov a dopyt po nich naďalej v pluse napriek výkyvom v niektorých regiónoch.

Na prognózach odhaľujúcich možné scenáre diania na bytovom trhu (nielen) v hlavnom meste sa medzi analytikmi pracuje stále. Podľa ich názorov môžeme očakávať pokračovanie trendu zrýchľujúceho predaja, no realitný trh je nevyspytateľný a veľký boom sa môže kedykoľvek zmeniť na útlm. Odpoveď na tieto otázky prinesie samotný vývoj, ktorý bude do konca roka ešte určite zaujímavý.

Zdroje : pravda.sk, reality.etrend.sk, bencont.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné