Byty v druhom kvartáli zdražovali, no tempo rastu spomaľuje

Späť na blog

reakcie (0)


Pred začiatkom druhého tohtoročného kvartálu si mnohí realitní experti kládli otázky spojené s vývojom cien na bytovom trhu. Väčšina z nich sa zhodla na tom, že ceny budú naďalej rásť, no tempo zdražovania sa trochu spomalí. Tieto prognózy sa po zverejnení štatistík za druhý štvrťrok nakoniec ukázali ako správne a vyšli takmer do bodky.

Národná banka Slovenska, realitné portály či poradenské spoločnosti, každý z týchto zdrojov uvádza v hodnotení vývoja na bytovom trhu za druhý kvartál 2017 pokračovanie nárastu cien. Výsledky však jasne naznačujú, že rekordne silné štvrťroky máme aspoň na istý čas za sebou a aktuálne sa bude zdražovať v pomalšom režime, čo vyplýva aj zo štatistík za druhý kvartál.

Najviac sa predávali 2 a 3-izbové byty

Rok čo rok sa správanie kupujúcich mení, čoho výsledkom sú neustále zmeny v dopyte po bytoch. Nemenným však ostáva záujem o 2 a 3-izbové byty, ktoré tvoria stále najvyšší podiel všetkých predaných bytov a vo väčšine slovenských regiónov aj najvyšší podiel predaných nehnuteľností.

2-izbové byty zdražovali takmer všade

Ak by sme prešli všetky slovenské mestá, sotva by sme našli viac ako 10 lokalít, v ktorých by 2-izbové byty v druhom štvrťroku zlacňovali. Zaujímavé je, že najsilnejší rast nebol tentoraz v Bratislave (medziročne o 4,05%) ani v Košiciach, ktoré si s 7,26% rastom viedli dosť dobre. Hlavnú úlohu hrala Nitra, Žilina a Trnava, kde sa ceny bytov dvíhali v dvojcifernom tempe.

3-izbovým bytom sa darilo v Nitre a Košiciach

Aj väčšie byty zaznamenali viacero pozitívnych čísel, pričom najväčšie úspechy si pripísali bytové trhy v Nitre a Košiciach. Nitru ťahá až na dvojcifernú úroveň výstavba automobilky Jaguar a Košiciam pomáha rastúci dopyt tlačiaci ceny nahor. Zle si nevodia ani bratislavské okresy, v ktorých ceny týchto bytov rastú tradične o viac ako 3 až 5%.

Zopár zaujímavostí z výsledkov štatistík za druhý kvartál 2017:

Okres s najdrahšími 2-izbovými bytmi – Bratislava I (priemerne 2800€/m2)
Najdrahší košický okres – Košice III (2-izbové byty tu priemerne zdražili o 4500€)

Medzikvartálny rast cien (2-izbové byty)
Medzikvartálny rast cien (3-izbové byty)
Bratislava – 2,08%
Bratislava – 2,03%
Košice – 3,44%
Košice – 5,7%
Ostatné mestá – 0,82%
Ostatné mestá – 3,77%


Bytovému trhu na Slovensku sa má dariť aj v druhom polroku. Štatistiky nám majú naďalej prinášať ďalšie pozitívne čísla znamenajúce pokračovanie pozitívneho vývoja. Aj keď hrozí isté spomalenie, tento rok by sa v žiadnom prípade nemalo zdražovanie bytov zastaviť.

Zdroje : pravda.sk, nbs.sk



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné