Byty z papiera sa predávajú vo veľkom

Späť na blog

reakcie (0)

Mnohým kupujúcim sa stane, že pri hľadaní vhodného bytového priestoru im ponuka novostavieb alebo starších bytov nevyhovuje. Problémom môže byť cena, lokalita alebo samotné parametre bytu, ktoré nespĺňajú individuálne očakávania daného záujemcu. To však neznamená, že vyhovujúci objekt sa nenájde, pretože existuje ďalšia možnosť a tou je skúsiť nájsť správnu nehnuteľnosť v ponuke tzv. bytov z papiera.

Nie je žiadnou novinkou, že záujemcovia o nové bývanie sa zameriavajú na byty z papiera. Tento trend je už niekoľko rokov známy aj na Slovensku a najlepšie by o ňom vedeli hovoriť majitelia košických a bratislavských bytov. No nie sú to len tieto mestá, v ktorých nájdeme atraktívne developerské projekty a záujemcovia sú ochotní platiť za byt, ktorý ešte fyzicky nestojí na svojom mieste. Nakreslené byty pripravené na výstavbu sa rýchlo predávajú v celej krajine a dôvodov tohto záujmu je hneď niekoľko.

Voľné byty sa rýchlo míňajú

Dopyt po voľných bytoch v najpríťažlivejších slovenských lokalitách rastie rýchlejšie ako ponuka a developeri majú čo robiť, aby vyhoveli veľkému záujmu. Kupujúci vedia, že voľné byty sa predávajú rýchlo a preto sa orientujú na byty z papiera skôr ako budú vypredané. Pri niektorých projektoch dokonca investori hlásia vypredaný stav hneď niekoľko mesiacov po zahájení predaja.

Výhodná uvádzacia cena

Keďže kúpa bytu je veľká finančná investícia rátaná v tisícoch, na konkrétnej cene bude záležať vždy. Kupujúci hľadajú možnosti ako získať kvalitné a komfortné bývanie za dobrú cenu, takže snaha o maximálnu možnú úsporu je pochopiteľná. Sú to práve byty z papiera, pri ktorých môžeme očakávať atraktívnu uvádzaciu cenu. Tá sa s priebehom realizácie postupne zvyšuje, takže záujemcovia volia možnosť nakupovať ešte pred začiatkom výstavby.

Čas na doriešenie financovania

Ďalšou výhodou bytov z papiera je možnosť doriešiť spôsob financovania, pretože pri kúpe neplatíte celú sumu. Investori pýtajú vopred väčšinou 15-20% celkovej predajnej hodnoty a zvyšná čiastka sa doplatí až po priebehu kolaudácie. Medzitým ostáva čas niekoľko mesiacov, počas ktorého si môžete vybaviť finančné zdroje. Podľa tempa výstavby ide o rôzny časový horizont, no neraz sa jedná aj o dobu 18 až 24 mesiacov, čo ponúka priestor na pokojný predaj nehnuteľnosti alebo vybavenie hypoúveru.

Projekt bytu spĺňa predstavy

Tým najdôležitejším dôvodom výberu bytu z papiera je samotný projekt, ktorý ideálne spĺňa očakávania kupujúceho. Aj keď pri ponuke týchto bytov ide vždy iba o plán, ktorý sa môže v istých bodoch zmeniť, investor si nedovolí poskytnúť kupujúcemu iný ako sľúbený byt. Pri pohľade na projekt tak bude klient poznať dispozíciu, parametre aj hospodárnosť objektu, čo mu umožňuje zaviazať sa ku kúpe aj bez možnosti obhliadky fyzicky zrealizovaného bytu.

Popularita bytov z papiera nie je náhodná a obrovský záujem kupujúcich o nakreslené byty by mal pretrvávať naďalej. V niektorých lokalitách dosahuje podiel predaja takýchto špeciálnych bytov zo všetkých novostavieb nadpolovičný podiel, čo len potvrdzuje ich význam na trhu. Aj to je jedným z ukazovateľov postupnej transformácie realitného sektora, v ktorom sa spôsoby kúpy bytov prispôsobujú aktuálnemu vývoju a prinášajú nám vyššiu efektivitu.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné