Bývanie v Bratislave : Do novostavby alebo staršieho bytu?

Späť na blog

reakcie (0)

Bratislava je stálicou na vrchole záujmu o bývanie v slovenských mestách a tento trend sa v najbližších desaťročiach ani nezmení. Ponuka otvorenejších možností pre život ľudí z rôznych kútov Slovenska aj zahraničia je príťažlivá a dopyt po nehnuteľnostiach dosť vysoký. Mnohí záujemcovia však váhajú, či bývať v novostavbe alebo v staršom byte.

Rozdielov medzi novostavbami a staršími, už obývanými nehnuteľnosťami je podstatne viac a mnohé z nich sú pri konečnom rozhodnutí kupujúceho celkom smerodajné. To platí stále v akejkoľvek lokalite, no v Bratislave je tento výber výraznejšie ovplyvnený práve rozdielom v cenách, ktoré zavážia pri hľadané vhodného bytu omnoho viac ako v iných slovenských mestách. Pomer medzi rozdielom hodnoty novostavieb a starších bytov je v hlavnom meste niekoľkonásobne vyšší ako napríklad v Prešove, Banskej Bystrici alebo Žiline. Presne to je hlavným dôvodom prečo mnohí ľudia kupujúci byt v Bratislave prihliadajú najviac na cenu.

Mnoho novostavieb je neobsadených

Počet nových bytových domov v hlavnom meste stále pribúda a veľké množstvo bytových jednotiek sa aj rýchlo predáva. Avšak miestny realitný trh zaznamenáva, že stále ostáva veľa neobsadených novostavieb, čo je spôsobené hlavne vyššie spomínanými cenovými pomermi. Z radov obyvateľov už dlhšie počuť kritické hlasy, ktoré poukazujú na to, že túžba investorov po zisku z predaja a prenájmu nehnuteľností mení pomery v Bratislave a miestami sa stavia zbytočne draho, na čo reagujú dianie na lokálnom trhu slabším dopytom ako sa očakávalo.

Hlavné dôvody menšieho záujmu o novostavby :

- pokračuje stavebný boom, stavia sa množstvo nových objektov
- medzi novostavbami začali prudko pribúdať luxusné rezidenčné byty
- mnoho bytov vzniká v polyfunkčných objektoch, čo uprednostní menšina záujemcov
- podstatne vyššie ceny novostavieb v porovnaní so staršími bytmi sú mínusom
- kvalitatívna úroveň niektorých novostavieb nezodpovedá samotnej hodnote

Nové bratislavské byty sa menia

Ak chce klient nájsť prienik medzi ochotou kúpiť novostavbu, ale zároveň neplatiť viac ako si môže dovoliť, musí hľadať nové byty s menšou obytnou výmerou. Tie by sa mali dokázať viac prispôsobiť jeho aktuálnym finančným možnostiam a motivovať ho ku kúpe novostavby. Toto správanie obyvateľov pochopili aj developeri a predajcovia realít, ktorí zareagovali novým štýlom výstavby a prvky nových bytov sa viac prispôsobujú možnostiam obyvateľov. Najpodstatnejšou zmenou je zníženie výmery bytov s cieľom priniesť na trh lacnejšie byty.

Zaujímavé fakty ohľadom zmien vo výstavbe za posledné 3 roky :

- priemerná rozloha 1-izbových bytov bola 47m2, dnes prevláda výmera od 30 do 40m2
- už v roku 2012 sa znížil počet m2 v nových bytoch oproti dokončeným od 4 do 26%
- väčšina 3-izbových bytov sa začala stavať s rozlohou do 80m2
- byt s rozlohou 70m2 môže lacnejší aj o 25000€ byť ako byt o výmere 85m2
- v niekoľkých starších projektoch, napríklad Tatra Grand Residence nahradili plánované 4-izbové byty 2-izbovými

Investícia do novostavby sa vyplatí

Aj keď sú bratislavské novostavby všeobecne vnímané ako drahé a možno až cenovo nadhodnotené, kúpa nového bytu je vo väčšine prípadov omnoho výhodnejším krokom ako pri starších objektoch. Samozrejme, že toto platí iba pri nehnuteľnostiach, ktorých stav je funkčný, nezávadný a kvalitatívna úroveň spĺňa očakávania. Vtedy sa dá hovoriť o rozumnej investícií, ktorá má pre kupujúceho význam aj do budúcna a faktory vedúce k spokojnosti (cena, stav bytu, vybavenosť, šanca stúpajúcej hodnoty) vytvoria komfort a efektívne bývanie.

Vyhýbať sa starším bytom ?

Pri starších bytoch musíte prihliadnuť na jeden dôležitý fakt a tým je „opotrebovanie“ bytu. Čím je vek objektu vyšší, tým vzniká väčší predpoklad jeho menej zachovalého stavu. Byt potrebuje rekonštrukcie a odstránenie závad, s čím prichádzajú ďalšie náklady. Existuje však množstvo bytov, ktoré sú v perfektnej kondícií a majitelia vyvinuli dostatok úsilia na rekonštrukciu s cieľom predať funkčný a komfortný byt. V porovnaní s novostavbou je tam však stále viac nevýhod. Akurát cena, ktorá je kľúčovým faktorom, býva pri používaných nehnuteľnostiach nižšia a tým pádom sú tieto byty stále silnou konkurenciou pre novostavby.


Novostavby vs. Staršie byty

Novostavby Staršie byty
Výhody Nevýhody Výhody Nevýhody
Nepoužívaný byt Vyššia cena Nižšia cena Možné poškodenia
Väčšia trhová hodnota Možnosť zlej polohy Lepšie situovaná poloha Starý bytový dom
Dobrá kvalitatívna úroveň Nutnosť ďalších investícií
Nižšia spotreba


Zlý dizajn



Vlastníctvo bytu a navyše novostavby je ekonomicky prínosnou súčasťou vytvárania svojho osobného majetku. Aj starší byt je plusom pre Váš finančný stav, no novostavba sa bude vždy vnímať ako správna a užitočná investícia, ktorá prevýši kúpu staršieho bytu. Aj keď peniaze zohrávajú jednu z najdôležitejších úloh pri hľadaní vhodného bytu a bratislavské novostavby sú pomerne drahšími záležitosťami, mali by ste sa rozhodovať prakticky a počítať s ďalšími výhodami a nevýhodami oboch typov bytov, čo bude veľkou pomôckou pre správny výber.



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné