Bývanie v Európskej únií zdražuje

Späť na blog

reakcie (0)


Jedným z najlepších ukazovateľov, na základe ktorého môžeme hovoriť o postupnom oživovaní trhu, je nepochybne nárast cien nehnuteľností na bývanie. Ak ceny rodinných domov a bytov stúpajú, potom je realitný trh na najlepšej ceste za pozitívnym vývojom, ktorý pomôže celému sektoru. Presne takýto vývoj sprevádza tohtoročné dianie v EÚ, ktoré jasne potvrdzuje, že rýchlejší rast cien bývania posúva celoeurópsky trh vpred.

Nie je to len Slovensko, kde boli v posledných mesiacoch zaznamenané najnovšie štatistiky poukazujúce na rast cien obytných nehnuteľností. Podobný vývoj prebieha už od začiatku roka vo väčšine krajín Európskej únie a postupne sa vplyv rýchlejšieho rastu v úspešnejších krajín odráža aj v štátoch s pomalším trhom. Keďže Slovensko je rovnocenným členom EÚ a vývoj na jednotlivých európskych trhoch má dosť podstatný vplyv aj na ten náš, ideme sa spoločne pozrieť na aktuálne dianie okolo cien obytných nehnuteľností v celej EÚ.

Vo väčšine krajín ceny rástli

Pre realitné trhy v EÚ je momentálne charakteristický najmä nárast cien rodinných domov a bytov. Čísla z jednotlivých mesiacov tohto roku vykazujú vo väčšine členských krajín celkom solídny nárast, ktorý sa držal v plusových číslach počas oboch prvých kvartáloch 2015 a inak by tomu nemalo byť ani vo zvyšných dvoch. Mierne oživenie trhov sa ukazovalo už počas minulého roku, no s výraznejším nárastom sa stretávame až teraz. Aj napriek väčšine krajín s pozitívnymi číslami nesmieme zabúdať na tie, ktoré skončili v záporných hodnotách, no s výnimkou Lotyšska a Talianska nešlo ani o 2% zlacnenie.

Eurostat potvrdzuje rýchlejšie zdražovanie

Najreálnejšie čísla spojené so sledovaním vývoja realitných trhov v EÚ nám prináša Eurostat. Prieskumy tejto inštitúcie sa venujú aj oblasti nehnuteľností a bývania a ich štatistiky dokážu vždy napovedať to najdôležitejšie o aktuálnom dianí. Práve Eurostat potvrdzuje zdražovanie rodinných domov a bytov, ktoré postupne zvyšuje tempo vo viacerých krajinách. Jeho štúdie vykonávané každý štvrťrok ukazujú na medziročný a medzikvartálny rast v eurozóne aj celej EÚ a takisto vypovedajú o čoraz lepších výsledkoch aj v jednotlivých krajinách.

Najrýchlejšie v Írsku, Švédsku a Maďarsku

Ak by sa krajiny s najrýchlejším rastom cien obytných nehnuteľností mali označiť za lídrov, potom je tými súčasnými trojica Írsko, Švédsko a Maďarsko. Táto trojka si v prvých dvoch kvartáloch striedala popredné pozície a každá z nich dosiahla medziročný rast nad 10%. Silné je aj Estónsko, ktorého realitný trh zažíva veľmi dobré obdobie, čo sa premieta aj na cenách. V druhom štvrťroku sa do plusových čísiel dostali aj Slovinci s Rakúšanmi a zvedaví môžeme byť hlavne na Fínov, ktorých domy a byty sa dlhodobo zlacňujú len o zopár desatín percenta, takže sa čaká, či sa prehupnú do zoznamu krajín s plusovými hodnotami.

Slovenské ceny rastú o viac ako 5%

V aktuálnych rebríčkoch a štatistikách od Eurostatu nechýba ani Slovensko. Náš trh síce nepatrí k tým najsilnejším, no v porovnaní s ostatnými krajinami ponúka celkom slušnú stabilitu. Podľa Eurostatu zaznamenali ceny našich domov a bytov medziročný rast v oboch prvých kvartáloch tohto roka. V tom prvom šlo o 5,3% a v druhom sme si mierne polepšili a nárast bol už 5,6%. S takýmito výsledkami sa držíme v polovici rebríčka a stojíme pred susednými krajinami ako Česko či Rakúsko.

Zdroje : Eurostat, hypoindex.cz, reality.etrend.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné