Čo nás vedie ku kúpe bytu z papiera ?

Späť na blog

reakcie (0)

Výber bytu je pre väčšinu ľudí jedným z najdôležitejších životných rozhodnutí. Od toho závisia ďalšie faktory spojené so spokojným bývaním, takže podceňovať tento krok nie je dobrým nápadom. Práve preto znie až paradoxne, že predaj bytov z papiera je čoraz viac na vzostupe a developeri predávajú svoje nehnuteľnosti skôr ako sa vôbec začne s ich realizáciou.

Pokiaľ javíte záujem o kúpu bytu a premýšľate nad výberom správneho objektu, možností máte hneď niekoľko. Aj keď klasický spôsob kúpy prebiehajúcej obhliadkou a následným rozhodnutím je stále najvyužívanejší, postupne sa stále viac stretávame s bytmi z papiera. Síce sa jedná sa o netradičnú formu kúpy, no všetko nasvedčuje tomu, že orientácia na takéto byty sa stane celkom rýchlo bežným javom. Čo ale vedie záujemcov k tomuto spôsobu získania nehnuteľnosti a prečo platia dopredu za objekt, ktorý ešte nie je ani postavený?

Uvádzacie ceny sú výhodné

Hlavným dôvodom rastúceho záujmu o byty z papiera je ich štartovacia cena. V zásade vždy platí, že v prvotných fázach spustenia projektu výstavby nových bytov je ich cena podstatne nižšia. S postupným blížením sa kolaudácie a rýchlym vypredávaním bytov začnú developeri zdražovať a hodnota daných nehnuteľností narastá aj o niekoľko percent. Povaha slovenského kupujúceho je fixovaná na cenu, takže najmä kvôli tomu sa takéto byty rýchlo predávajú.

Čas na riešenie financií

Motiváciou ku kúpe bytu z papiera je aj čas, ktorý má záujemca k dispozícií. Pri kúpe sa platí vopred len záloha (najčastejšie vo výške od 10 do 20%), takže pokiaľ sa výstavba zrealizuje, plynie dostatok času na vyriešenie finančnej otázky. Nakoľko už bude daný byt vo vlastníctve záujemcu, vybavovanie hypotéky či stavebného sporenia prebehne oveľa jednoduchšie.

Projekt bytu je vyhovujúcejší

Ďalším podstatným faktom je schopnosť developerov prinášať kupujúcim vyhovujúce obytné priestory. Tí sa môžu podľa predbežného projektu a grafických stvárnení budúcej stavby rozhodnúť, či je veľkosť, dispozícia alebo vybavenie bytu vhodné pre ich nároky a v spojitosti s výhodnou uvádzacou cenou sa môžu odhodlať kúpiť objekt vopred. Prekážkou môže byť, že výsledok výstavby sa nemusí pridŕžať všetkých detailov pôvodného plánu a potom vznikajú rôzne problémy.

Predáva sa najmä vo veľkých mestách

Predaj bytu z papiera je lákavý najmä pre záujemcov o bývanie v najväčších mestách. Práve v nich vzniká priestor na väčší výber vhodného objektu a sami developeri ponúkajú viacero možností ako sa k vlastnému bytu dopracovať. Je jasné, že vzhľadom na dominanciu trhov v Bratislave a Košiciach bude mať takýto predaj najsilnejšie zastúpenie práve tu.

Podľa mnohých predpokladov vychádzajúcich z rôznych odborných analýz bude predaj bytov z papiera stúpať. Aj keď takáto kúpa má riziká spôsobené neistotou spojenou s nemožnosťou vidieť byt, ponúka aj mnohé výhody. Medzi ne patrí právne „ošetrený“ predaj, pri ktorom sa kupujúci dohodne s developerom na nadobudnutí bytu v podobe, ktorú si vopred dojednali. Ďalším plusom je, že na Slovensku sa zatiaľ veľa problémov s týmto predajom nevyskytuje, takže motivácia ku kúpe je silná.

Zdroje : hnonline.sk, aktuality.sk, ekonomika.sme.sk



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné