Financovanie bývania môžete aj skombinovať

Späť na blog

reakcie (0)

Ak sa pripravujete na kúpu akejkoľvek nehnuteľnosti, finančná otázka bude hrať hlavnú úlohu. Dvojnásobne to platí pri objektoch určených na bývanie, do ktorých treba nepochybne investovať toľko peňazí, koľko Vám dokáže zabezpečiť komfortné bývanie.

Vieme, že ceny slovenských realít sú v porovnaní s priemernými platmi mnohonásobne vyššie a financovať kúpu novej nehnuteľnosti alebo rozsiahlu rekonštrukciu tej starej sa s použitím vlastných zdrojov podarí len menšine. Situácia je taká aká je a podstatné je hľadať rozumné riešenia vedúce k vyriešeniu financovania. Väčšina ľudí siaha po hypotekárnych úveroch ako jedinej možnosti získania prostriedkov, no my Vám chceme ukázať, že možnosti financovania sa dajú dobre kombinovať, aby priniesli požadovaný efekt a Vy ste mali nižšie záväzky.

Hypotékou nefinancujte celú hodnotu nehnuteľnosti

Pokiaľ je jedinou možnosťou financovania hypotéka a nemáte k dispozícií iné zdroje, ostáva len využiť možnosť získať úver v 100% výške hodnoty nehnuteľnosti. Ak však existujú iné prostriedky, najlepšie tie vlastné, neváhajte ich použiť a v tom prípade si nastavte LTV (teda podiel výšky hypotéky k celkovej obstarávacej cene danej nehnuteľnosti) tak na 70-80%. Ďalším dôležitým faktom je, že podľa nových odporúčaní NBS platných od marca 2015 bude získanie 100% hypotéky obmedzené, takže hľadať aj nejaké iné zdroje bude iba plusom.

Máte stavebné sporenie ? Veľká výhoda

Klienti stavebných sporiteľní sú pri financovaní bývania vo výhode a význam sporenia sa pri kúpe nehnuteľnosti dosť odrazí. Nasporené peniaze sa väčšinou používajú na účel bývania, no neskôr ich môžete použiť aj bezúčelovo. Navyše, ak ste zákazníkom stavebnej sporiteľne, môžete získať stavebný úver s výhodnejšími úrokmi a radou zaujímavých benefitov. Tak prečo neskombinovať financovanie aj s možnosťami vyplývajúcimi zo stavebného sporenia?

Pomôže aj spotrebný úver

Je bežné, že banka Vám môže schváliť spotrebný úver určený na dofinancovanie hypotéky. Takýto typ produktu má aj výhodné podmienky, ku ktorým patrí najmä primeraná úroková sadzba, takmer vždy nižšia ako pri bezúčelových spotrebných úveroch. Ďalšou vecou je jednoduchá forma schválenia, nakoľko už máte hypotéku a banka Vás nanovo nepreveruje.

Skúste použiť aj vlastné prostriedky

Čím viac peňazí na kúpu dáte z vlastného vrecka, tým máte menšie dlžoby. Pri pôžičkách akéhokoľvek typu (pokiaľ Vám nepožičiava niekto bezúročne) vždy preplatíte nejaké čiastky a pri niekoľkotisícovej sume to vôbec nebude málo. Preto sa oplatí mať nejaké úspory alebo rezervu odloženú práve na tento účel a použiť ju s cieľom minimalizovať požičané zdroje.

Kúpa nehnuteľnosti je teda veľkou udalosťou a vyžaduje uvážené nakladanie s peniazmi. Ide o jednu z najväčších životných investícií, takže je len vo Vašom záujme, aby ste našli správny spôsob financovania. Pokiaľ ním je kombinácia viacerých možností vedúca k efektívnejšiemu nakladaniu s peňažnými prostriedkami a možnej úspore, nebojte sa ju využiť.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné