Kupujte za primeranú cenu

Späť na blog

reakcie (0)


Prečo by ste mali pri kúpe preplácať a utrácať peniaze naviac za niečo, čo reálne ani nedostanete? Obzvlášť pri zaobstarávaní nehnuteľnosti, kde sa investície pohybujú v tisíckach eur a neprimerane vysoká cena Vás môže pripraviť o peniaze navyše, je vhodné využiť všetky dostupné spôsoby, vďaka ktorým budete platiť primeranú sumu.

Stanovenie primeranej ceny za konkrétnu nehnuteľnosť pri jej predaji nemusí byť pre laického predajcu jednoduché. Tento postup si vyžaduje splniť viacero priebežných krokov, na základe ktorých sa predajca dopracuje k poznaniu aktuálnej trhovej hodnoty a následne môže vytvoriť vhodnú ponuku. Tá je dôležitá kvôli serióznemu prístupu k zákazníkovi, ktorý by v prípade zistenia nadhodnotenej ceny stratil záujem a šiel by hľadať inú nehnuteľnosť.

Ak Vás v najbližšej budúcnosti čaká kúpa nehnuteľnosti, skúste sa inšpirovať našimi tipmi :

1. Stav nehnuteľnosti si preverte

Súčasťou správneho prístupu pri kúpe je preverenie aktuálneho stavu nehnuteľnosti. K tomu patrí obozretná obhliadka, zisťovanie informácií o objekte od majiteľa aj z okolitých zdrojov a hlavne porovnávanie podobných ponúk. To vytvorí dobrú kombináciu ako sa dozvedieť o priestoroch čo najviac ešte pred ďalšími krokmi.

2. Pýtajte si znalecký posudok

Medzi najdôležitejšie kroky patrí vypýtanie si znaleckého posudku. Tento odborný dokument zhotovuje nezávislý znalec, ktorý má v posudku určiť primeranú trhovú hodnotu na základe aktuálneho stavu nehnuteľnosti. Vo väčšine prípadov si dávajú posudok vypracovať predajcovia, nakoľko aj oni nechcú stanoviť nižšiu cenu ako by ju určil znalec v posudku.

3. Hľadajte objekty s energetickým certifikátom

Udeľovanie energetického certifikátu budovy je v súčasnosti povinným krokom vyplývajúcim zo zákona a pri kúpe ho získavate do svojho vlastníctva. V prípade bytu sa však tento dokument udeľuje iba bytovému domu, takže ho má v držbe len správca. Právo nazrieť do tohto dokumentu Vám však nikto nezoberie, preto kľudne oslovte kompetentnú osobu a zistite si ďalšie informácie o objekte.

4. Pomôže aj technická inšpekcia

S technickou inšpekciou nehnuteľnosti prišli americkí inžinieri v 70.rokoch minulého storočia. Tento trend zavítal aj k nám a jeho význam sa skutočne osvedčil. Pri inšpekcii sa často odhalia rôzne skryté závady, kvôli ktorým sa musí upraviť predajná cena. Predajca bude musieť znížiť cenu a kupujúci sa tak vyhne plateniu za poruchy a poškodenia v objekte. 

Každý zo štyroch predstavených krokov má pre kupujúceho veľký význam a pomôže mu k lepšiemu posúdeniu ceny objektu a jej primeranej výšky. Keďže je kúpa nehnuteľnosti obrovskou investíciou, dať si pozor na zbytočne preplácanie niekoľkých stoviek až tisíc eur je určite správnym rozhodnutím. Jednak si overíte stav bytu a takisto to ponúka možnosť skúsiť vyjednať lepšiu cenu v prípade, že by sa Vám nezdala celkom primeraná. Želáme teda šťastnú ruku pri výbere a nech sa Vám podarí nájsť tú správnu nehnuteľnosť za správnu cenu.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné