Na čo si dať pozor pri kúpe novostavby rodinného domu.

Späť na blog

reakcie (0)
Na ktoré veci sa treba zamerať?
V súčasnosti sa množia projekty doslova zo dňa na deň. Vzhľadom na optimistické predikcie a znížené úrokové sadzby sa dostávame opätovne do situácie, kedy sa stavia, kde sa dá, čo sa dá a ako sa dá. Žiaľ, niekedy sa do stavania domov púšťajú aj firmy, ktoré nemajú dostatočné skúsenosti a ich motivácia je čisto ekonomická. Lacné, rýchle a častokrát nekvalitné stavby.

Čo považujeme za hlavný problém, sú projekty, ktoré skrátka niekto nedomyslel.

V prípade, že ste sa rozhodli pre kúpu projektu „ na papieri“, tak si určite dajte pozor na nasledovné ukazovatele.

1, Stavebník – developer
Určite je dobré mať možnosť sa s developerom, prípadne jeho zástupcami, stretnúť a dozvedieť sa viac o myšlienke projektu z „prvej ruky“. Táto možnosť, samozrejme, nie je vždy dostupná, ale v prípade vážneho záujmu si určite preverte históriu stavebníka a jeho skúsenosti z minulosti. Nebojte sa pýtať sa predávajúceho. Je tu preto, aby Vám dal všetky potrebné odpovede.

2, Myšlienka projektu
Pýtajte sa, ako to s projektom developer myslel. V mnohých prípadoch je dobrým znamením, keď má projekt „príbeh“. Je orientovaný na rodiny? Na starších? Čo je jeho výhodou? Je hospodárny? Moderný? Atypický? Čo má bývanie v tomto projekte prinášať a evokovať?

3, Praktické detaily
Ako je vyriešená prístupová cesta? Komu patrí komunikácia? Kto sa bude starať o údržbu? Pýtajte sa na všetky veci, ktoré Vám napadnú, a myslite aj na to, že hoci dom kupujete v lete, bude aj zima, sneh, poľadovica. A ak budete mať dlhú príjazdovú cestu, ktorá „nikomu“ nepatrí, kto sa bude o ňu starať?

4, Ekonomické faktory
Krásne vysoké stropy, obrovské francúzske okná v celom dome… nádhera. Okrem otázky Vašej manželky, kto bude tie trojmetrové okná umývať, je na mieste otázka, ako je vyriešená regulácia spotreby energie. Ak nebudete mať úsporný kotol a dobré zateplenie, Vaša mesačná hypotéka nebude jediným kameňom na krku. Preto sa pýtajte na to, ako si viete ustrážiť kúrenie či spotrebu elektrickej energie.

5, Infraštruktúra
Najbližšia nemocnica? Najbližšia škola? Samozrejme, to sú základné otázky. Berte však do úvahy aj susedov. Bezpečné okolie, novostavby a živý ruch v okolí je tiež faktor, ktorý by mal byť pre Vás dôležitý. Bývanie mimo mesta prináša čaro lokálnych akcií, o ktorých vedia iba domáci. Ak teda holdujete spoločenským aktivitám, pripojte sa do facebookových skupín pre túto oblasť, sledujte akcie, referencie a urobte si tak vlastný obraz.


zdroj : www.sora.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné