Na prvú administratívnu budovu roku 2015 v hlavnom meste stále čakáme

Späť na blog

reakcie (0)

Kancelárske a obchodné priestory sú neodmysliteľnou súčasťou realitného trhu, aj keď tie slovenské ťahajú v posledných rokoch za kratší koniec. Priemerné ceny prenájmu klesli a dopyt po voľných objektoch sa pohybuje v dosť slabých číslach. Spôsobené to je viacerými faktormi, ktoré hýbu celým trhom, no najviac ovplyvňujú práve kancelársky.

Slovenský kancelársky trh sa ocitol už dávnejšie v stagnujúcom období a ani aktuálny vývoj nepriniesol žiadne väčšie zmeny. Výnimkou nie je ani dianie v Bratislave, kde sa v prvom tohtoročnom kvartáli neudialo nič podstatné a v prvej časti roka tu nepribudla žiadna veľká administratívna budova.

Prvý kvartál bez prírastku

Aj napriek aktuálne slabším číslam na trhu s kanceláriami nie je celkom zvykom, aby za obdobie jedného kvartálu nepribudol v Bratislave žiadny nový administratívny objekt. Momentálne sa však situácia vyvinula inak a v prvom tohtoročnom kvartáli sa hlavné mesto ocitlo bez novej administratívnej nehnuteľnosti ponúkajúcej voľné kancelárie.

Nové budovy vo výstavbe

Hluché obdobie na kancelárskom trhu nebude trvať večne a už čoskoro majú svoje brány otvoriť ďalšie administratívne centrá. Na verejnosť prišlo viacero informácií zo spoľahlivých zdrojov, ktoré vypovedajú o výstavbe nových budov zvyšujúcich podiel priestorov tohto typu v hlavnom meste. Väčšina z nich sa však nestihne ukončiť v tomto roku, takže vyhliadky do zvyšných troch kvartálov nie sú veľmi ružové.

Stihnúť by mali Twin City

Medzi najväčšie aktuálne projekty realizované práve v Bratislave patrí určite Twin City. Prvá fáza plánu výstavby ráta s otvorením kancelárskych priestorov v celkovej ploche 16000m2, čo pomôže celému miestnemu trhu. Podľa očakávaní by sa ukončenie prác a následná kolaudácia mala stihnúť ešte tento rok, takže Twin City sa môžu stať najväčším administratívnym objektom otvoreným v tomto roku.

Plocha kancelárií je viac ako 1,5 mil. m2

Hodnotenie prvého štvrťroku na lokálnom trhu s kanceláriami priniesli viacero údajov, ktoré poukazujú na ďalšiu slabšiu fázu. Súčasná plocha všetkých bratislavských priestorov je 1,54 mil.m2, pričom 60% spadá do štandardu A, čo je lepšou správou. Súčasťou výsledkov je aj vyššia miera neobsadenosti a 28% pokles transakcií s kanceláriami, ktoré už tak nepotešia.

Z pohľadu realitných odborníkov potrebuje Bratislavský kancelársky trh poriadne oživenie. Aj keď nové objekty z minulého roku priniesli moderný štandard a celkom priaznivé ceny, hlavnému mestu stále chýba dostatok priestorov. Tento rok to bude s prírastkom nových objektov ťažšie, no od roku 2016 by sa mali začať nové budovy kolaudovať rýchlejšie.

Zdroj : magazin.reality.sme.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné