Najdrahšie kancelárie sveta sú takmer 8-krát drahšie ako v Bratislave

Späť na blog

reakcie (0)


Ceny kancelárií po celom svete rastú úmerne s atraktivitou danej lokality, v ktorej sa nachádzajú. Čím viac sa rozvíja ekonomika krajiny a napreduje realitný trh, tým viac stúpa hodnota kancelárskych priestorov. Na základe toho je jasné, že naše bratislavské administratívne objekty budú v porovnaní s najsilnejšími trhmi sveta omnoho lacnejšie.

Mnoho Slovákov považuje ceny tunajších prenajímaných kancelárií za dosť predražené. Aj keď cenový vývoj v poslednom období zaznamenal výraznejší pokles, nájomcovia by uvítali ešte lacnejšie priestory. Nech už sú slovenské kancelárie vnímané akokoľvek, ich hodnota je v porovnaní s inými vyspelými trhmi stále veľmi nízka a našinec si prenajíma „za drobné.“

U nás je najdrahšie centrum Bratislavy

Už tradične stojí na vrchu rebríčka najdrahších slovenských kancelárií centrum Bratislavy, konkrétne mestská časť Staré mesto. Aj po väčšom poklese cien v minulom roku si väčšina prenajímateľov pýta okolo 15€/m2, no nájdu sa tu kancelárie aj za 20€/m2. Takýchto drahších priestorov tu existuje viac a v tých najmodernejších biznis centrách je hodnota od 15-20€/m2 bežná. Celkový bratislavský priemer znižujú okrajové časti, kde sa prenajíma aj pod 12€/m2.

Londýn stále vyhráva

Nie je novinkou, že londýnske reality patria k tým najdrahším. Čo sa týka ich kancelárskych priestorov, prvenstvo si držia dlhšie, čo je spôsobené najmä koncentráciou finančného sveta v britskej metropole. Podľa údajov spoločnosti CBRE si mohli nájomníci v treťom kvartáli predošlého rolu prenajať najdrahšie kancelárie na svete v londýnskej štvrti West End za 3348€/m2/rok. Priemerná cena v tejto štvrti sa však pohybovala na úrovni 2332€/m2/rok.

V Bratislave takmer 8-krát lacnejšie

Pri porovnaní najdrahších kancelárskych priestorov v Londýne s našimi bratislavskými sa dostávame k priepastnému rozdielu. Kým priemer v londýnskom West End bol spomínaných 2332€, v Bratislave sa priemerne prenajímalo za 306€/m2 ročne, čo nás podľa údajov CRBE zaradilo presne na 100.pozíciu. Ceny našich objektov však nie sú nižšie len v porovnaní s lídrami ako Londýn, Hong Kong, Peking či Moskva. Za drahšie sa prenajíma aj u susedov.

Varšava 420
Praha 379
Viedeň 370
Budapešť 323







100.pozícia v rebríčku najdrahších kancelárií sveta a takmer 8-krát lacnejšie priestory ako v najdrahšom Londýne je pre Slovákov dobrá správa. S našimi finančnými možnosťami by trh nemohol fungovať s cenami porovnateľnými v mestách so silným realitným trhom. Ostáva nám len sledovať ďalší vývoj v jednotlivých lokalitách a ďalej ho porovnávať s Bratislavou.

Zdroj : reality.etrend.sk, spoločnosť CBRE


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné