Naplnia sa v novom roku predpoklady o dianí v realitách ?

Späť na blog

reakcie (0)

S novým rokom prichádzajú rôzne predpovede, očakávania a analýzy, ktoré by nám mali aspoň trochu priblížiť dianie v najbližšej budúcnosti. Takéto predpovede sa týkajú aj samotného realitného sektora, ktorý je každoročne plný zaujímavých udalostí a nielen odborníci skúšajú čo najreálnejšie predpovedať to hlavné z vývoja v tomto roku.

Rok 2015 by na poli realitného trhu nemal priniesť žiadne turbulentné zmeny a vývoj by sa mal uberať podobným tempom ako doposiaľ. Avšak ťažko s istotou povedať ako sa situácia vyvinie, nakoľko je realitný sektor ovplyvňovaný dianím vo viacerých sférach a vývoj sa môže výraznejšie zmeniť aj na základe vonkajších podnetov. V predpovediach do súčasného roku sa však našli zhody poukazujúce na niektoré zmeny a my si ich teraz ideme predstaviť.

Úroky na hypotékach budú naďalej nižšie

V roku 2014 bol vývoj (nielen) na slovenskom hypotekárnom trhu dosť prekvapivý a výrazný pokles priemernej úrokovej sadzby určite potešil každého žiadateľa. Zníženie tejto miery bolo zaznamenávané počas celého roka a v lete už prekročilo 2,5% hranicu. Úroky klesli aj v jeseni, čím išla priemerná, už aj tak dosť nízka hranica nadol a tí najbonitnejší zákazníci si mohli požičiavať aj s úrokom tesne pod 2%. Avšak všetci klienti bez ohľadu na ekonomickú bonitu mali vďaka tomuto priaznivému vývoju možnosť vziať si väčšiu hypotéku a tým pádom zaobstarať lepšie bývanie alebo ušetriť na splátkach, čím pomohli svojej peňaženke. Poznať presné čísla dopredu je takmer nemožné, nakoľko je trh s hypotékami nevyspytateľný, no prvé mesiace nového roku by sa priemerná sadzba mala držať v podobných hodnotách ako na konci roku 2014. Nemala by výraznejšie poklesnúť, ale ani stúpať nahor.

Vzrastie záujem o predaj bytov z papiera

Konzervatívnejšie mysliaci obyvatelia považujú kúpu bytu z papiera za pomerne dosť rizikovú. Je pravdou, že takáto forma nákupu môže byť sčasti krokom do neznáma, no je minimum prípadov, pri ktorých sa kupujúci výrazne sťažovali a hľadali možnosti ako sa kúpeného bytu čo najskôr zbaviť. Osoby skeptické voči tejto forme transakcie poukazujú hlavne na to, že človek si kúpi byt ešte pred ukončením stavebnej realizácie a v podstate všetky dôležité fakty o bývaní sa dozvie len z papiera. Živé obhliadky, odhaľovanie možných porúch alebo skúmanie prvých dojmov po vstupe do daného objektu je možné uskutočniť až po kúpe. Aj napriek týmto zdanlivým nevýhodám sú byty z papiera vypredávané dosť rýchlo a to najmä v krajských mestách, kde je dopyt po nehnuteľnostiach veľmi silný. Predpoklad do nového roku hovorí jasne a odhaduje, že predaj bytov z papiera sa bude ešte viac rozmáhať.

Ceny bytov pôjdu nahor

Väčší dopyt po bytoch je v posledných dvoch-troch rokoch zrejmý a analytici odhadujú, že výška ich priemernej ceny sa v tomto roku zvýši. Ak sa rast priemernej hodnoty predávaných bytov stane skutočnosťou, za hlavný dôvod budeme môcť považovať veľký záujem o bývanie v najväčších slovenských mestách. Nie je to len Bratislava, kde sa predaj bytových priestorov rozbehol vo veľkom. Dosť sa kupuje aj v ďalších krajských mestách a realitné kancelárie zaznamenávajú vyššie čísla predaja. Očakávanie ešte vyššieho záujmu o kúpu bytov v roku 2015 je teda pochopiteľné a zvýšenie cien nehnuteľností výrazne ovplyvní trh.

Pribudnú ďalšie väčšie developerské projekty

Developerské skupiny pôsobiace na slovenskom trhu prichádzali v posledných rokoch s množstvom zaujímavých nápadov. Niektoré sa zrealizovali presne podľa plánov, iné museli zmeniť svoju podobu, ďalšie sú stále v štádiu pozastavenia kvôli rôznym administratívnym prekážkam (napríklad stavebné povolenie) a našli sa aj také, ktorých očakávaná realizácia sa úplne zrušila a investori od nich z rôznych dôvodov upustili. Podobný scenár by nás mal sprevádzať aj v tomto roku a dá sa očakávať príchod nových plánovaných projektov, ktoré zmenia mapy niektorých lokalít. Najväčšie projekty by sa mali zrealizovať v Bratislave a Košiciach, no najmä bytové domy, obchodné strediská á a moderné administratívne centrá budú pribúdať po celom Slovensku v podobnom tempe ako tomu bolo za posledné roky.

Prehĺbi sa neobsadenosť kancelárskych priestorov

So spomínanou pokračujúcou realizáciou mnohých developerských projektov súvisí priamo aj vývoj na kancelárskom trhu a to z jednoduchého dôvodu. Plánované polyfunkčné aj administratívne budovy rýchlo pribúdajú a ich počet výrazne ovplyvňuje celý trh. Rok 2014 sa považoval za slabý, čo sa týka práve obsadzovania voľných kancelárskych priestorov. Nielen v starších priestoroch, ale aj medzi novostavbami ostalo príliš veľa voľných objektov, ktoré dokonca dokázali pritlačiť na zníženie cien. Čo je zaujímavé, takýto vývoj prebiehal aj v hlavnom meste, kde boli kancelárie vždy prenajímané vo veľkom. Aktuálne je situácia iná a počet nových kancelárií pribúda rýchlejšie ako ich stíhajú majitelia predávať či prenajímať. Na základe tejto skutočnosti vznikol predpoklad, že neobsadených objektov opäť pribudne.

Predpokladá sa nárast stavebnej činnosti

Slovenskí stavbári si v posledných rokoch vyskúšali extrémny rast celkovej produkcie, ktoré následne striedali hluché obdobia s nedostatkom práce. Rok 2014 sa dá považovať za taký normálny priemer, nakoľko sa štatistiky stavebnej produkcie nijako výrazne nemenili. Do roku 2015 vstupujú zainteresované osoby s predpokladom mierneho nárastu a čiastočným optimizmom. V stavebníctve je to však vždy o tom, akou ste firmou a ako si viete zabezpečiť zákazky. Tvrdenie, že 2015 by mal byť pre stavbárom o niečo lepším rokom s pribúdajúcimi zákazkami sa dá len vo všeobecnosti. Jedným môže produkcia rásť, kým iným zas klesať, ale v priemerných ukazovateľoch by sme sa mali dočkať pozitívneho zlepšenia.

Internáty bude ešte viac nahrádzať bývanie na privátne

Zaujímavým predpokladom do nového roku je aj nárast popularity privátneho bývania, ktoré sa snaží využívať stále viac študentov. Slovenské internáty veľmi nespĺňajú štandardné podmienky na bývanie a takisto sa každoročne opakuje problém s nedostatkom miest. Aj preto si študenti vyhľadávajú súkromné bývanie v prenájmoch a tento počet by mal tohto roku narásť. Novým fenoménom je aj bývanie na súkromnom internáte na oveľa vyššej úrovni, ktorú poskytuje napríklad bratislavská Incheba alebo prestavaný hotel Medium.

Ako to nakoniec bude v roku 2015? Naplnia sa predpoklady analytikov, maklérov aj laikov a vyjde im odhad tých najzaujímavejších udalostí a javov alebo sa situácia na trhu zvrtne natoľko, že prebiehajúci scenár nás úplne prekvapí? Samozrejme, že odpoveďou bude celoročný priebeh, na základe ktorého budeme múdrejší. A v závere roka pri sumarizovaní si môžeme overiť, či sa naše predpoklady zhodovali s realitou alebo sme boli ďaleko od pravdy.




Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné