Novinky z bytového trhu v Bratislave - ponuka rástla, predaj spomalil

Späť na blog

reakcie (0)


Na výsledky štatistík hodnotiacich vývoj na bratislavskom bytovom trhu za celý druhý kvartál čakali mnohí. Po skvelom úvodnom štvrťroku sa totiž netrpezlivo očakávalo, či bude miestny trh rásť aj v ďalších troch mesiacoch. Odpoveď na tieto otázky priniesla spoločnosť Bencont Investments, ktorá už tradične preskúmala aktuálny vývoj.

Podobne ako v prvom štvrťroku, aj obdobie od apríla do júna malo výstavbe a predaju bytov v Bratislave priať. Aspoň tak to tvrdili predpovede analytikov, ktoré sa zhodli na pokračovaní pozitívnej vlny z predchádzajúcich období. Mnohé z predpokladov sa aj reálne naplnili, čoho výsledkom sú čísla vyplývajúce z nedávnej správy od Bencont Investments.

Ponuka mierne stúpla – nových bytov bolo 4840

Bytovej výstavbe v Bratislave sa veľmi dobre darí už od polovice minulého roka. Tento trend pokračoval aj v druhom kvartáli, čo potvrdili aj štatistiky objasňujúce aktuálnu ponuku. Podľa nich dosiahol celkový počet bytov v novostavbách 4840, čo je síce len o 40 viac ako v prvých troch mesiacoch, no v konečnom dôsledku to prinieslo ďalší rast.

Predaj bytov spomalil – predalo sa ich „len“ 1245

Druhým dôležitým ukazovateľom, ktorý formuje obraz o vývoji na trhu, je predaj bytov. Ten dosiahol opäť slušné čísla, aj keď v medzikvartálnom porovnaní sa jedná o mierny pokles. Od apríla do konca júna sa totiž v meste predalo „len“ 1245 bytov, čo je o celých 300 menej ako v úvodnom štvrťroku.

Výmera rastie – väčšie byty pribúdajú rýchlejšie

Zaujímavým faktom je aj rast celkovej priemernej výmery nových bytov, ktorá už niekoľko štvrťrokov za sebou stúpa. Ku koncu polroka dosahovala 65,09m2, čo je napríklad o 1,69m2 viac ako v treťom kvartáli 2016. Práve v tom období začala priemerná výmera rekordne rásť, čo spôsobilo opätovné zameranie investorov na 3 a 4-izbové byty.

Ďalšie zo štatistík za druhý štvrťrok 2017:

- priemerná cena ponúkaných bytov dosiahla 2571,65€/m2 s DPH
- ceny ponúkaných bytov medzikvartálne rástli o 2% a medziročne o 8,4%
- byty predané v druhom kvartáli stáli priemerne 2403,42€/m2 s DPH
- najviac sa vypredávali 2-izbové byty, ktorých podiel sa vyšplhal na 53%

Do druhého polroka vstúpil bratislavský bytový trh v prázdninovom režime, čo sa pri tvorbe štatistík za tretí kvartál môže odraziť nižšími číslami. Analytici však nešetria optimizmom a do konca roka predpovedajú viacero ďalších úspechov. Tie sa majú prejaviť hlavne ďalším rastom cien, aj keď maximálne 5%, vďaka čomu má o pár percent stúpnuť aj ponuka.

Zdroje : bencont.sk, pravda.sk, teraz.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné