Odborníci predpovedajú pre rok 2017 ďalší rast ponuky bytov

Späť na blog

reakcie (0)

Čím viac bytov sa predá, tým viac novostavieb pribudne. Rastúci dopyt totiž tlačí nahor aj ponuku, ktorá môže byť vďaka vyššiemu záujmu kupujúcich ešte pestrejšia. Takáto situácia aktuálne prebieha aj na slovenskom realitnom trhu, kde sa odhady tohtoročnej ponuky bytov spájajú s ďalším niekoľkopercentným rastom.

Štatistiky z bytového trhu za posledné mesiace hovoria jasne – rastie dopyt, rastú ceny a rastie aj celková ponuka. Skvelé výsledky z posledného obdobia však stále nie sú vrcholom toho, čo môže trh s bytmi ukázať. Správa spoločnosti CEEC Research z druhého kvartálu odhadujúca vývoj ponuky nehnuteľností v roku 2017 totiž potvrdzuje, že odborníci očakávajú ďalší rast.

Ponuka bytov s výnimkou Bratislavy stúpne o necelých 5%

Správa CEEC Research sa venuje trhu v celej krajine, no zverejnené analýzy sa rozdeľujú na bratislavský kraj a zvyšné slovenské regióny. V ich prípade sa zmieňuje o 4,9% raste ponuky bytov, ktorých má počas celého roka pribudnúť najviac v trnavskom a nitrianskom kraji. Zle si nebudú počínať ani investori stavajúci v okolí Žiliny a v niektorých okresoch pri Trenčíne.

V hlavnom meste má ponuka vzrásť viac ako dvojnásobne

V porovnaní s Bratislavou má byť predpokladaný rast ponuky bytov v ostatných slovenských regiónoch zhruba dvakrát nižší. Bratislavský trh zažíva okolo predaja bytov boom, s čím sa extrémne vysokým tempom zrýchľuje aj stavebná aktivita developerov. Ich práca má zvýšiť celkovú tohtoročnú ponuku o 10,3%, pričom toto číslo môže byť na konci roka ešte vyššie.

S lepšou ponukou sa citeľne dvihnú aj ceny

Čím vyšší bude dopyt a s ním aj vyššia ponuka bytov, tým skôr dôjde k zdražovaniu realít. To už prebieha vo viacerých regiónoch a do konca roka sa má tempo zvyšovania cien zrýchliť na 4% úroveň. O niečo pomalšie, no stále celkom aktívne má rast cien prebiehať aj v roku 2018, počas ktorého bude hodnota ponúkaných nehnuteľností stúpať údajne o 2,1%.

Rásť má aj ponuka ostatných nehnuteľností

Nie sú to len byty, ktorých ponuka má v tomto roku úspešne zabodovať. Podľa analytikov sa darí a do konca roka môže dariť ešte lepšie aj ostatným segmentom realitného trhu. Skloňujú sa hlavne kancelárie a logistické centrá, ktorých ponuka má stúpnuť o pár percent. Horšie to bude s obchodnými centrami a rodinnými domami, no ani pri nich by čísla nemali klesnúť do mínusu, takže ak sa tieto predpovede naplnia, rok 2017 bude pre realitný trh ďalší skvelý rok.

Zdroje : ceec.eu, pravda.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné