Podľa Eurostatu žije v prenájme necelých 10 % Slovákov

Späť na blog

reakcie (0)

Stále patríme k štátom s jedným z najvyšších podielov ľudí žijúcich vo vlastnom byte či dome. Aspoň tak to vyplýva z posledne zverejnených štatistík Eurostatu. Štatistiky iných inštitúcií zároveň objasňujú, že dôvodom je málo nájomných bytov aj vysoký podiel ľudí žijúcich v „mama hoteli“, kvôli čomu býva v prenájmoch len necelých 10 % Slovákov.

Počet ľudí žijúcich v prenájme sa na Slovensku veľmi nemení. Najnovšie štatistiky Eurostatu za 3. kvartál 2019 potvrdzujú, že túto formu bývania využíva stále menej ako 10 % Slovákov. Trh s nájomným bývaním tak naďalej zaostáva za európskym priemerom, a to v počte bytov aj v cenách za ich prenájom, ktoré sú napriek rastu nižšie ako vo väčšine členských štátov.

Prenájom za trhové ceny využíva 8,5 %

Eurostat delí ľudí žijúcich v prenájme na 2 skupiny. Prvou sú tí, ktorí využívajú tzv. dotované bývanie, v druhej sú nájomníci v prenájmoch za trhové ceny. Práve tých bolo podľa Eurostatu v 3. minuloročnom štvrťroku 8,5 %, čo patrí medzi najnižšie výsledky v EÚ. Pre porovnanie, v štátoch ako Dánsko, Rakúsko či Veľká Británia dosahuje podiel prenájmov bežne nad 40 %.

Málo nájomných bytov, lacné hypotéky

Dôvody nízkeho podielu prenájmov sme načrtli hneď úvode. Okrem nedostatku nájomných bytov, pod ktorý sa podpisuje najmä ich pomalšia výstavba, je problémom aj rastúci podiel mladých ľudí žijúcich u rodičov. V posledných rokoch sa medzi dôvody zamiešali aj lacné hypotéky, vďaka ktorým si mnoho ľudí zaobstaralo vlastné bývanie.

Ceny vzrástli od krízy o viac ako 10 %

K uprednostňovaniu kúpy vlastného bývania prispel aj nárast cien prenájmov. Ten sa od krízy z rokov 2008-2009 takmer nepretržite zvyšoval. Tempo jeho nárastu tak za 10 rokov dosiahlo viac ako 10 %. V porovnaní s priemerom EÚ je však stále výrazne nižšie. Prenájmy v EÚ ako celku zdraželi od roku 2007 až o 21 %.

Zdroj: Eurostat


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné