Pozor na skreslené ponuky nehnuteľností

Späť na blog

reakcie (0)

Slovenský trh s realitami je vcelku presýtený a spomedzi všetkých tých ponúkaných nehnuteľností by sme našli mnoho ponúk, ktoré nevytvárajú pre záujemcov celkom pravdivý obraz o ich aktuálnom stave. Aj keď podiel takýchto objektov určených na predaj alebo prenájom nie je veľmi vysoký, predsa len ide o skreslené ponuky dýchajúce podvodným konaním vlastníkov, na ktoré môžete natrafiť aj Vy.

Na základe opakujúcich sa informácií a podnetov čitateľov o pochybných ponukách kolujúcich na inzertných portáloch sme sa rozhodli pripraviť stručný prehľad o tom, načo si dávajte pozor pri hľadaní nehnuteľnosti. Nech sa už jedná o byt, rodinný dom, kanceláriu či chalupu s akýmkoľvek obchodným typom transakcie, zaujímavé rady Vám určite pomôžu k vytvoreniu lepšieho prehľadu a odhaleniu pochybných praktík zakrývajúcich reálny stav.

Najviac si dávajte pozor na :

Upravené foto prezentácie – Neverili by ste aké zázraky dokáže spraviť kvalitný fotograf a ako sa dá pomocou niektorých uhlov zmeniť vzhľad pozadia na fotke. Problém však spočíva v tom, že sa jedná len o optický sebaklam a reálny obraz môže byť iný. Vždy sa spoliehajte na živú prehliadku daného objektu, pretože tá Vám ukáže niektoré detaily v celkom inej podobe. Samozrejme, nie každá fotogaléria skresľuje a ak sa tak deje, musí ísť o cielený ťah predajcu.

Vytváranie dojmu pri obhliadke – Ďalším ťahom, ktorý vie kamuflovať reálny stav nehnuteľnosti je vytváranie pozitívneho dojmu pri návšteve záujemcu vyžadujúceho osobnú obhliadku objektu. Na tejto marketingovej stratégií nie je nič zlé, pokiaľ sa odohráva v rámci podania pravdivého obrazu. Mnoho predajcov skúša rôzne praktiky, napríklad premiestňuje nábytok s cieľom zakryť poškodenia podlahy alebo zavesí obraz na prasknuté miesto v múre.

Nevyriešené resty z minulosti – Vytváranie falošného obrazu a maskovanie poškodení patria k metódam, ktoré nie sú správne, no nájomca si s nimi dokáže poradiť. Čo je ale skutočnou prekážkou sú nedoriešené dlžoby, stále platné zmluvy, vecné bremená a ďalšie z problémov týkajúcich sa právneho a administratívneho hľadiska. Ak existuje zamlčaná prekážka tohto typu a Vy uskutočníte transakciu, dovedie Vás to do problémov, na ktoré môžete doplatiť.

Rizikom aj bytové mafie

Takzvané bytové mafie nie je ľahké rozpoznať, pretože ich praktiky sú dosť rafinované a vyzerá to tak, že sú vždy o krok vpredu. Takéto osoby nemusia mať kožené bundy, hrubé ramená a drahé autá, takže sa nespoliehajte na nejaké úsudky vytvorené z filmov a rečí ľudí. Ich cieľ je jasný a to získavať lukratívne byty a domy do svojho vlastníctva pomocou použitia podvodných praktík a kvôli získaniu daného majetku sú ochotní použiť akékoľvek metódy od finančných špekulácií cez nátlak a zastrašovanie obyvateľov až po použitie fyzickej sily.


Spôsobov ako záujemcu o nehnuteľnosť zavádzať a nepredstaviť mu ju v celkom pravdivom svetle je dosť na to, aby sa stále udiali nejaké nové prípady vedúce k nesprávnym obchodom. Stručný prehľad informácií, ktoré sme Vám ponúkli by mal byť dobrou pomocou na ceste k realizácií transakcií s nehnuteľnosťami v duchu dôvery, úprimnosti a seriózneho jednania.



Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné