Realitný trh 2015 v skratke

Späť na blog

reakcie (0)


K záveru sa blíži ďalší rok, ktorý bol opäť zaujímavý a priniesol niekoľko významných udalostí. Zopár z nich sa týkalo aj vývoja na realitnom trhu, ktorý má za sebou viacero prelomových momentov. Tie neprispeli len k zmenám v aktuálnom dianí, ale podstatnou mierou ovplyvnili jeho ďalšie smerovanie.

Pred začiatkom roka prichádzali rôzne predpovede spojené s očakávaniami vývoja na našom trhu s realitami. Niektoré prognózy sa splnili, iné vôbec nevyšli, no nič to nemení na fakte, že optimistické predpoklady neboli iba výplodom a pre realitný sektor znamenal tento rok dosť silné obdobie. My sa ideme v skratke pozrieť na to najdôležitejšie, čo malo na celkové dianie najväčší vplyv.

Oživenie trhu pokračuje

Po dlhšom období stagnácie sa náš trh začal postupne preberať, čo sme si mohli všimnúť už vlani. Súčasný rok potvrdil tento trend a navyše ukázal, že oživenie nie je žiadnym dočasným javom. Mierne zvýšenie cien bývania, príchod nových developerských projektov a stúpajúci záujem o novostavby je najlepším dôkazom postupného oživovania.

Malý realitný boom

Prvý veľký realitný boom sme na Slovensku zažili v predkrízovom období, počas ktorého sa nehnuteľnosti predávali najrýchlejším tempom v krátkodobej histórií krajiny. Aj keď na túto úroveň sme sa počas tohto roka nevrátili, isté signály nám jasne ukázali, že menší boom sa stal realitou.

Dopyt prerástol ponuku

Počas celého roka sme mohli zaznamenávať zaujímavý jav, ktorý sa dial v najlukratívnejších lokalitách Košíc a Bratislavy. Dopyt po nových bytoch bol pomerne vyšší ako ponuka a to sa má v budúcom roku naďalej zvyšovať. Pre developerov a stavebníkov je to skvelá príležitosť ako zvýšiť svoje zisky a zároveň podporovať slovenskú stavebnú produkciu.

Podiel predaných bytov prekročil dve tretiny

Medzi všetkými realitnými obchodmi dlhodobo dominuje predaj bytov, ktorý už tradične zvyšuje svoj podiel. V tomto roku sa dostal nad úroveň 66% a dvojtretinovým podielom tak výrazne ovládol všetky realitné transakcie. Úmerne s tým ako prudko rastie dopyt po bytoch môžeme očakávať ďalšie zvýšenie tohto čísla, ktoré môže v budúcnosti dosiahnuť pokojne aj trojštvrtinový podiel.

Darí sa retailovým nehnuteľnostiam

Odporcovia obchodných centier už dlhšie poukazujú na presýtený trh, no investori nemajú dôvod prestať s výstavbou nových komplexov, pokiaľ sú spotrebitelia ochotní zvyšovať ich tržby. Nové centrá sa budujú po celom Slovensku naďalej a segment s retailovými objektmi zaznamenáva stále lepšie čísla. Navyše stúpa aj objem investícií do nehnuteľností budovaných na priemyselné a logistické účely, takže celá nerezidenčná oblasť je na vzostupe.

Rok 2015 môžeme na realitnom trhu vnímať ako dosť priaznivý a s výnimkou kancelárskych priestorov sa darilo všetkým druhom nehnuteľností. S príchodom nového roka sa samozrejme naskytnú nové príležitosti a trh bude musieť chvíľu hľadať svoje tempo. Veríme, že nakoniec ho bez problémov nájde a udalosti v budúcom roka budú prínosom pre investorov, maklérov, stavebníkov aj súkromníkov smerujúcich ku kúpe, predaju alebo prenájmu nehnuteľnosti.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné