Rýchle zdražovanie bytov v niektorých lokalitách prekvapuje

Späť na blog

reakcie (0)

Zdá sa, že dlhodobejšia stagnácia nášho realitného trhu je za nami a čaká nás obdobie rastu. Prvé signály prišli už na prelome rokov, no aktuálne dochádza k zaujímavému vývoju najmä okolo bytov. V niektorých lokalitách začali stúpať ceny bytov rýchlejšie ako to predpokladali aj najväčší optimisti.

Pred vstupom do nového roku sa mnohí analytici zhodovali na postupnom oživení realitného trhu. Náznaky tohto pozitívneho vývoja neboli len chvíľkové a v najsilnejších slovenských lokalitách sa trh pomaly preberá. Nakoľko boli tieto odhady dosť opatrné a málokto si trúfal vysloviť odvážne slová o prudkom raste, momentálny vývoj je určite príjemné prekvapenie.

Trh momentálne ťahajú byty

Prostredníctvom viacerých prognóz sa predpokladalo, že najväčší podiel na raste trhu budú mať byty a tento predpoklad sa momentálne ukazuje ako pravdivý. Kým rodinné domy sú stále vo fáze stagnácie a ich predaj sa nerozhýbal, bytom v najlukratívnejších slovenských regiónoch sa darí a zdražovanie dosahuje celkom pekné čísla. Vzhľadom na pomer počtu bytov a rodinných domov je jasné, že úspech bytových priestorov potiahne vpred celý trh.

V lukratívnych lokalitách aj 10% rast

Najvyššie čísla momentálne vykazuje niekoľko atraktívnych lokalít v Bratislave a Košiciach. V týchto častiach sa rozbehol predaj bytov vo veľkom, čo prinieslo aj 10% rast. Toto číslo je síce v súčasnosti výnimočné, no prichádza po dlhšej dobe, takže realitní odborníci ho určite vítajú. Treba však povedať, že takéto prudké zdražovanie sa netýka celého Slovenska a okrem Bratislavy, Košíc a niekoľkých častí v krajských mestách je trh naďalej v stagnujúcej fáze.

Hlavné dôvody rýchleho zdražovania :

– úroky hypotekárnych úverov naďalej klesajú
– menší stavebný boom rozhýbal predaj bytov
– migrácia obyvateľstva do najlukratívnejších lokalít
– ľudia kupujú byty podstatne viac ako pred rokom

Ceny sú stále na nízkej úrovni

Súčasné zvyšovanie cien bytov môže vyvolať v medziročnom porovnaní dosť veľký rozdiel. Konkrétna čiastka je závislá vždy od lokality, veku a výmery nehnuteľnosti, no aj pri menších bytoch v menej frekventovaných regiónoch môže ísť o niekoľko sto až tisíc eur. Ani tento rast však zatiaľ nedvihol ceny na úroveň spred niekoľkých rokov, keď sa byty predávali rýchlejšie a takému vývoju vtedy adekvátne odpovedal aj vývoj cien.


So zdražovaním bytových priestorov vo vybraných regiónoch sa má pokračovať naďalej, aj keď ťažko predvídať o aké tempo rastu pôjde. Nakoľko sa rozbehla výstavba, mierne stúpla ekonomika a pokles úrokových sadzieb ešte nie je na konci, rýchly predaj bytov vyvolávajúci zvyšovanie ich cien má perspektívu. Podstatné je, že tento vývoj dokáže rozprúdiť dianie na realitnom trhu, čo by mohlo pomôcť aj slabším lokalitám.




Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné