Slovensko má tisícky voľných bytov

Späť na blog

reakcie (0)


Dianie na realitnom trhu sa v posledných rokoch rozhýbalo, o čom svedčí aj aktuálny vývoj. Čísla predaných nehnuteľností sa pohybujú na celkom slušnej úrovni a takisto aj výstavba nových projektov prebieha dobrým tempom. Takýto scenár prináša aj jeden zaujímavý úkaz a tým je dosť veľké množstvo neobsadených bytov a v hojnom počte sa to týka aj novostavieb. Dá sa to považovať za výhodu alebo to trhu skôr môže poškodiť?

Záujemcovia o nové byty na Slovensku sa v poslednom období nemôžu sťažovať na málo možností. Náš realitný trh s nehnuteľnosťami im dokáže ponúknuť bohatý výber, ktorý pozostáva z rôznych typov objektov, čo dáva šancu vybrať si každému. Počet voľných bytových priestorov sa pohybuje v tisícoch a nájdeme ich v novostavbách aj v starších nehnuteľnostiach. Čím je spôsobený tento stav v oblasti realít, ktorý trvá niekoľko rokov?

Hlavné dôvody neobsadenosti bytov :

Kupujúcich možno zaradiť do rôznych skupín deliacich sa podľa toho, s akými konkrétnymi požiadavkami prichádzajú a čo od nehnuteľnosti očakávajú. Existujú však niektoré faktory, ktoré sú istým prienikom a obyvateľov od záujmu o nehnuteľnosť najskôr odlákajú.

1. Veľké konkurenčné prostredie – Ak je v jednej lokalite veľká ponuka, potom je vyššia neobsadenosť prirodzená. Kupujúci vyberú to najlepšie z ponuky a ostatné byty ostanú voľné.

2. Problém s občianskou vybavenosťou – Ak chýbajú v blízkosti nehnuteľnosti služby, obchody, rôzne inštitúcie a treba za nimi cestovať, objekt automaticky stráca na atraktivite.

3. Chýbajúci štandard bývania – So štandardom súvisí technický stav, vybavenie interiéru, materiály aj celkový komfort. Ak priestory nespĺňajú tieto požiadavky, šanca na úspech klesá.

4. Nevhodná výmera – Práve výmera zohráva v poslednom období významnú úlohu pri predaji a to najmä v Bratislave, kde sú ceny pomerne vysoké a ubúda predaj veľkých bytov.

5. Zlá dopravná dostupnosť – Dnes je dopravná dostupnosť veľmi žiadaná a pri výbere bytu zohráva často kľúčovú úlohu, čo v prípade zlej dostupnosti končí zväčša strateným záujmom.

Najviac voľných bytov má Bratislava

Nakoľko má na Slovensku jednoznačne najsilnejší trh s nehnuteľnosťami práve Bratislava, novostavby tu pochopiteľne pribúdajú v najrýchlejšom tempe. S tým však súvisí aj mnoho neobsadených bytov, ktoré si zatiaľ nenašli majiteľa a ostali neobývané. Nie je pravidlo, že v meste s najväčšou výstavbou bytoviek musí byť aj najviac voľných bytov, no u nás sa táto teória potvrdzuje už niekoľko rokov.

Paradoxné je, že aj keď predaj nehnuteľností naďalej stúpa a počet bytov predaných z papiera dosahuje takmer rekordné čísla, stále ostáva veľa tzv. ležiakov, teda bytových jednotiek, ktoré sú novostavbami, no bez vlastníka sú už dlhšie ako dva roky. Podľa viacerých analytikov je to spôsobené ich veľkometrážnou výmerou, o ktorú v Bratislave nie je príliš záujem a kupujúci radšej uprednostňujú byty s menšou rozlohou, ktoré sú aj cenovo omnoho viac dostupnejšie.

Voľné byty v hlavnom meste preskúmala aj spoločnosť Bencont Investments

So zaujímavou štúdiou poukazujúcou na počet neobsadených voľných bytov v bratislavských novostavbách v období ku koncu predošlého roka prišla poradenská spoločnosť Bencont Investments. Súčasťou tejto správy je aj cena bytov a priemerná výmera novopostavených bytových jednotiek. Čísla vyplývajúce zo štúdie len potvrdzujú fakt, že v Bratislave je stále viac ako 3000 voľných bytov, k čomu si ešte nezabudnite prirátať staršie neobsadené objekty. Treba však povedať aj to, že každým dňom sa nejaké byty obsadia a iné zas uvoľnia, takže konkrétne čísla sa stále menia a štatistiky treba brať ako presné len s časovou nadväznosťou.

Údaje Bencont Investments :

Lokalita Počet bytov Cena/m2
(s DPH) Priemerná výmera v m2
Bratislava I 358 2 913,19 95,92
Bratislava II 676 1 874,77 62,89
Bratislava III 747 2 139,54 72,25
Bratislava IV 678 1 992,30 68,99
Bratislava V 879 1 977,68 58,45
Bratislava spolu 3338 Priemerná cena -
2 068,15 68,57

Stovky bytov aj v ostatných krajských mestách

Aj keď je situácia s bytmi v ostatných krajských mestách úplne iná ako v Bratislave, najmä v Košiciach a Nitre môžeme zaznamenať podobný vývoj. Výstavba nových bytov rastie rýchlejším tempom a potom ostáva mnoho objektov neobsadených. Samozrejme, v porovnaní s hlavným mestom nejde o tak vysoké čísla, no napríklad v Košiciach sa počet voľných priestorov pohybuje rádovo v stovkách, k čomu prispela aj výstavba viacerých novostavieb. Menší výber bytov, najmä tých v novostavbách, už nájdeme v Banskej Bystrici alebo Prešove. Vo východoslovenských centrách je momentálne na vzostupe výstavba komerčných projektov, takže byty ostali mierne v ich tieni.

Počet voľných bytov na Slovensku sa v posledných rokoch mierne znížil a nakoľko sa očakáva stúpajúci záujem o nehnuteľnosti v najväčších mestách, toto číslo by malo aj naďalej klesať. Samozrejme, že v každej lokalite sa stav môže vyvíjať úplne inak a všetko záleží aj od developerov a celkového prírastku nových bytoviek. Prognózy realitných expertov však hovoria jasne o príchode menšieho bytového boomu, ktorý by mal sprevádzať hlavne rastúci vývoj na bratislavskom trhu a to vzhľadom na jeho vplyv na celoslovenský priemer výrazne ovplyvní celkový pomer. Dobrou správou pre kupujúcich je, že počet voľných bytov bude aj v najbližšej dobe dávať dosť možností na výber, pretože pribudnú ďalšie nové projekty.

Zdroje : reality.etrend.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné