Spojte predaj a kúpu nehnuteľnosti čo najefektívnejšie.

Späť na blog

reakcie (0)

Pri transakciách s nehnuteľnosťami nastane často situácia, pri ktorej sa predajca stáva rýchlo kupcom, teda po predaji nasleduje okamžitá kúpa nového objektu. S touto situáciou sa môžu spájať aj komplikácie spôsobené zlým finančným načasovaním, čo môže aktéra obchodu doviesť k rôznym nepríjemným prekážkam.

Predaj starej a kúpa novej nehnuteľnosti býva často úzko prepojená a obe z týchto činností sa dejú prakticky súbežne v krátkom časovom horizonte. Najideálnejšie by bolo mať dostatok finančných prostriedkov a najprv si zaobstarať novú nehnuteľnosť. Následne by ste mohli v kľude a bez obáv predať tú starú, čím by ste si ušetrili prípadný stres vyplývajúci z neistoty. Avšak vo väčšine prípadov sa to deje presne naopak a najprv sa predáva, až potom nakupuje.

Vždy ide o rozumný prístup a správny postup

Základom úspešného spojenia predaja a kúpy nehnuteľnosti je vždy kombinácia rozumného prístupu a správne zvoleného postupu. Na základe zvládnutia týchto osvedčených „pravidiel“ sa dopracujete k novej nehnuteľnosti omnoho ľahšie a dokážete sa vyhnúť aj chybám, ktoré by Vás stáli zbytočné finančné straty. Tie si predsa nemôžete dovoliť, veď nielenže chcete predať, Vašim hlavným cieľom je aj následne nakupovať.

Šikovné rady, vďaka ktorým zrealizujete predaj aj kúpu ľahšie :

1. Najprv sa zamerajte na predaj – Je bežné, že predajcovia sa ponáhľajú s predajom kvôli rýchlemu vyhliadnutiu novej nehnuteľnosti. Tento postup však môže stroskotať, preto sa najprv venujte samotnému predaju. Pokiaľ nemáte istotu, že sa predaj uskutoční, s kúpou sa neponáhľajte. Neodporúčame znižovať predajnú cenu a platiť zálohy za vyhliadnutý objekt.

2. Skúste navrhnúť predbežnú zmluvu – Zmluva o budúcej zmluve je právne spôsobilým dokumentom, ktorý sa môže ideálne hodiť na situáciu tohto typu. So záujemcom o predmet predaja sa skúste dohodnúť na podpísaní takejto zmluvy, ktorá výrazne zvýši šance na uskutočnenie transakcie. S takouto zmluvou vo vrecku sa aj lepšie hľadá nová nehnuteľnosť, pretože súčasťou zmluvy sú aj sankcie za odstúpenie, čo pridáva celému predaju na váhe.

3. Stanovenie lehoty vysťahovania – Ak už teda predaj a kúpa vyzerá viac ako stopercentne, je dôležité dohodnúť si konkrétne termíny vysťahovania. Pokiaľ nechcete riešiť náhradné ubytovanie, termíny Vášho odchodu zo starých priestorov do nových by sa mali zhodovať.

4. S peniazmi buďte trpezliví – Či už budete kúpu nového objektu financovať hypotékou alebo z vlastných zdrojov, hotovosťou alebo bankovým prevodom, neplaťte nič dopredu a neinvestujte do nehnuteľnosti skôr ako bude vlastnícky podiel oficiálne prevedený na Vás.

Je jasné, že predajca, ktorý má dostatok peňazí na kúpu nehnuteľnosti ešte pred predajom tej starej, má postarané o ideálne riešenie. Takýchto prípadov je však na Slovensku minimum a záujemcovia musia vyhľadávať iné metódy, prostredníctvom ktorých si poradia. Našťastie, nejaké možnosti sú k dispozícií stále a my veríme, že sme týmito užitočnými informáciami dokázali prispieť k hľadaniu správnych krokov vedúcich k spokojnosti a vhodnému postupu.







Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné