Súčasní záujemcovia o nehnuteľnosť menia správanie

Späť na blog

reakcie (0)

Je prirodzené, že po istých časových obdobiach sa správanie zákazníkov razantne mení. Na základe rôznych spoločenských zmien a celkového ekonomického vývoja dochádza k premene myslenia ľudí a s tým samozrejme súvisia aj nové trendy na trhoch. Zmenám sa nevyhne ani oblasť realít, ktorá sa musí tiež prispôsobovať novým nárokom klientov.

Súčasné slovenské obyvateľstvo sa mení a práve správanie na realitnom trhu zaznamenalo výrazne rozdiely v porovnaní s predošlými desaťročiami. Najmä pri zaobstarávaní vlastného bývania môžeme sledovať jeden nový jav, ktorý nebol doteraz vôbec zvyčajný. Posledné roky však ukazujú, že záujem o nehnuteľnosti podlieha novým návykom zákazníkov.

Skorá kúpa nehnuteľnosti je výnimkou

Staršie ročníky si určite dobre pamätajú správanie klientov realitného trhu v posledných rokoch minulého storočia. V tomto období prevládala „stratégia,“ ktorou bola kúpa bytu alebo domu hneď po absolvovaní školy a získaní pracovného miesta. Bolo bežné, že mladí kupovali nehnuteľnosť už pred dovŕšením 25 rokov, no treba dodať, že cenové podmienky vrátane sociálnych opatrení priali kúpe oveľa viac. Dnes je takýto postup skôr výnimkou a mladí ľudia aj pod vplyvom stúpajúcich finančných nárokov zmýšľajú úplne inak.

Kúpa vlastného bývania sa odkladá

Aj keď to samozrejme neplatí vo všetkých prípadoch, v súčasnosti sa s kúpou vlastného bývania mladí vôbec neponáhľajú. Dôvodom však nie je to, že nemajú záujem. Problémom je aktuálna finančná situácia, ktorá mnohým Slovákom nedovolí kúpiť si byt či dom bez úveru, čo mnohých odrádza. Kvôli tomu pribúda počet mladých s vlastným bývaním len veľmi pomaly a väčšina z nich odchádza do zahraničia alebo sa presťahuje do nejakého prenájmu.

Mladí držia slabý trh s prenájmami

Práve kvôli nižšiemu podielu záujemcov o kúpu nehnuteľnosti medzi mladými zákazníkmi sa drží náš trh s prenájmom na svojej úrovni. Tá je síce stále dosť slabá a v porovnaní s inými európskymi krajinami nás radí na posledné priečky v rebríčku, ale ak by sa mladí ľudia viac tlačili do kúpy, čísla by boli ešte nižšie. Veď spomeňte si na 90.roky minulého storočia, keď boli prenajímané byty len malým zlomkom realitného trhu.

Od rodičov sa sťahujeme neskoro

Je známe, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktorej obyvateľstvo odchádza od rodičov dosť neskoro. Podľa pravidelných prieskumov Eurostatu sa už tradične pohybujeme na posledných miestach s priemerom okolo 30-31 rokov a táto hranica sa bude podľa odhadov odborníkov aj naďalej zvyšovať. Aj keď sú čísla v jednotlivých krajoch rozdielne, priemerná úroveň 30 rokov je dosť veľa a potvrdzuje, že správanie slovenského obyvateľstva sa výrazne zmenilo.

Dá sa očakávať, že aktuálne správanie nášho obyvateľstva sa bude meniť, aj keď v najbližších rokoch by k nejakým výrazným zmenám prísť nemalo. Veľké rozdiely medzi platmi a cenami nehnuteľností udržia súčasný trend, ktorým je hľadanie prenájmov alebo bývanie u rodičov do vyššieho veku, takže aktuálne správanie zákazníkov realitného trhu by malo prevládať ďalej.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné