Úspešnosť predaja realít v číslach od NBS

Späť na blog

reakcie (0)


V prvých dvoch mesiacoch roka už tradične na verejnosť prichádzajú rôzne štatistiky za posledný rok alebo aspoň posledný kvartál. Aktuálne údaje sa pravidelne hodnotia aj v oblasti realít a medzi inštitúciami skúmajúcimi nejakú oblasť nehnuteľností sa ocitla aj Národná banka Slovenska (NBS).

Hlavnou úlohou centrálnej banky je dohliadať na pôsobenie bankových inštitúcií a ich vykonávanie činnosti v súlade so stanovenými pravidlami. Súčasťou jej agendy sa však už dávnejšie stali rôzne prieskumy či analýzy a aj nedávno prišla so zaujímavým hodnotením poukazujúcim na úspešnosť predaja realít na slovenskom trhu v období posledného kvartálu 2014. Nás zaujíma aké výsledky správa priniesla a čo sa zmenilo oproti predošlému obdobiu.

Lepší predaj bytov, spomalili domy

Čo sa týka predaja bytov v posledných mesiacoch minulého roku, úroveň sa trochu pohla vpred. Každý siedmy byt v ponuke bol úspešne predaný, kým v treťom kvartáli 2014 šlo o každý ôsmy objekt. Priemer už tradične dvíhal Bratislavský kraj, v ktorom sa predal každý piaty byt. Najslabšie na tom boli Nitriansky a Trenčiansky kraj, kde bol predaný približne jeden zo štrnástich bytov.

Väčší úspech bytov zatienil slabší predaj rodinných domov. Tým sa na Slovensku už dlhšie nedarí, čo dokazujú aj posledné dva kvartály. V tom treťom sa predal každý sedemnásty a v poslednom už len každý osemnásty dom. Medzikvartálny nárast dosiahli len tri kraje a to Trnavský, Žilinský a Nitriansky. S najhoršou bilanciou, predaný každý štyridsiaty tretí dom, skončil Banskobystrický kraj.

NBS potvrdzuje lepšiu dostupnosť bývania

Výsledky viacerých štúdií vykonaných v posledných mesiacoch sa zhodujú na lepšej dostupnosti bývania. Spôsobené to je kombináciou viacerých vplyvov, no podieľa sa na tom najmä nárast priemernej mzdy, minimálny pohyb cien nehnuteľností a podstatne lacnejšie hypotéky. Práve vďaka týmto faktorom sa zlepšila dostupnosť bývania a väčšiemu dopytu po bývaní takisto pomohla aj zvyšujúca sa úroveň novostavieb.

Hodnotenie zahŕňa aj priemerné ceny

Súčasťou tohto hodnotenia sú aj aktuálne informácie o priemerných cenách nehnuteľností. Podľa údajov NBS sa v poslednom štvrťroku 2014 zvýšila priemerná hodnota na 1218€/m2, čo je minimálny nárast len o 3€. Banka ďalej dodáva, že pokiaľ by nerástli ceny bytov a bratislavský trh by nebol tak aktívny, nedošlo by ani k tomuto miernemu nárastu.

Podľa aktuálnych údajov centrálnej banky sa dá posledný kvartál predošlého roku považovať za mierne lepší, no oproti predchádzajúcemu kvartálu sa na trhu neudiali žiadne veľké zmeny. Mierny nárast priemerných cien bývania a minimálne zvýšenie úspešnosti predaja bytov sú hlavnými ukazovateľmi objasňujúcimi predaj realít na Slovensku, ktoré vypovedajú o stabilite a z pohľadu dlhodobejšej perspektívy až o stagnácií. Uvidíme ako dopadnú ďalšie hodnotenia a či sa najbližšie nejak zásadne zmení vývoj v realitnom sektore.

Zdroje : Národná Banka Slovenska, magazin.reality.sme.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné