V Bratislave sa predáva približne za 1830€/m2

Späť na blog

reakcie (0)

Najsilnejší, najpohyblivejší a najdrahší, taký je bratislavský trh s nehnuteľnosťami, ktorého vývoj pravidelne sledujú viacerí odborníci z realitnej oblasti. Vďaka ich práci sa k nám neustále dostávajú aj aktuálne informácie o cenách bytov v hlavnom meste a my sa na nich ideme pozrieť bližšie.

Medzi inštitúcie, ktoré nám už tradične prinášajú novinky zo sveta cien slovenských bytov patrí aj Národná banka Slovenska a portál nehnutelnosti.sk. Vďaka ich štúdiám sa môžeme aj teraz dostať k aktuálnym údajom orientujúcim sa na ceny bytov v hlavnom meste, ktoré sú dostupné širokej verejnosti. Keďže sa na slovenskom realitnom trhu od začiatku roka neudiali žiadne turbulentné zmeny, súčasné hodnoty bytov sa oproti tým predošlým príliš nezmenili.

V Bratislave stále najdrahšie

Záujem o voľné byty v Bratislave je pochopiteľne najväčší na Slovensku, veď v hlavnom meste sa sústredí pracovný trh aj mimopracovné aktivity. Na základe toho sú aj tamojšie ceny bytových priestorov najvyššie a a ich priemerná hodnota sa v posledných týždňoch pohybuje na úrovni od 1830 do 1836€/m2. Priemerná hodnota bytov sa v tomto rozmedzí drží už od konca roku 2014, čo je ďalším dôkazom stabilnej fázy miestneho trhu.

Mierny nárast v predvianočnom období

Tesne pred Vianocami sa hodnota bratislavských bytov mierne zvýšila, no nešlo o žiadny prelom. Predtým sa m2 predával v sume okolo 1825€, kým pred Vianocami nastalo mierne stúpanie na spomínanú súčasnú úroveň. Treba povedať, že priemerná hodnota nezaznamenala počas celého predošlého roku žiadny prudký výkyv, veď v marci 2014 sa pohybovala na úrovni 1880€/m2 a následne začala pomaly klesať.

Vedie Staré mesto

Ak by ste mali záujem o kúpu najdrahšieho bytu, choďte do Starého mesta. Táto mestská časť je dlhodobo najdrahšia a byty sa tu predávajú nad 2000€/m2, veď len priemerná hodnota sa pohybuje v sume okolo 2300€/m2. Kúpa bytu stojí slušné peniaze aj v Ružinove, ktorý môže čoskoro atakovať hranicu 2000€ a k drahším patria aj okresy Bratislava IV a Bratislava III.

Menšie byty sú drahšie

Ak sa pozrieme na konkrétnu cenu za m2, tak z tohto hľadiska sú najdrahšími bytmi tie najmenšie. Kým garsónky a 1-izbové byty sa v Bratislave predávajú bežne za 2000€/m2, pri 3 a viacizbových bytoch nájdeme takúto cenu len v tých najlepších lokalitách. Aj to však neplatí vo všetkých prípadoch, takže netreba to vnímať vo všeobecnosti.

Ceny bytov v Bratislave budú patriť k najvyšším na Slovensku aj naďalej a ani celkom slušná stavebná expanzia v Košiciach neohrozí prvenstvo hlavného mesta. Otázne však ostáva, ako sa budú ceny vyvíjať a či sa dá v najbližšej budúcnosti očakávať nejaká výrazná zmena v ich hodnote. My budeme vývoj sledovať a pravidelne Vás budeme oboznamovať s novinkami.

Zdroje : nehnutelnosti.sk, nbs.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné