V raste cien zaostávame za Európou

Späť na blog

reakcie (0)

Slovensko je súčasťou Európy a náš trh s nehnuteľnosťami sa vníma ako rovnocenná súčasť celoeurópskeho realitného priestoru. Na základe toho sa vývoj nášho trhu samozrejme porovnáva s ostatnými regiónmi a vytvárajú sa mnohé číselné ukazovatele, vďaka ktorým sa môžeme dozvedieť mnoho podstatných informácií.

Cenový vývoj na slovenskom realitnom trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami sa v poslednom období nesie v dvoch etapách mierneho rastu, medzi ktorými nastalo krátke obdobie slabšieho poklesu. Nakoľko je náš trh priamo závislý aj od diania na celoeurópskom realitnom trhu, tak podobný scenár sa odohral aj v jednotlivých regionálnych trhoch. Akurát to prinieslo jeden podstatný rozdiel a to v percentuálnej úrovni vyčísleného rastu, ktorý v prípade Slovenska výraznejšie zaostáva za európskym priemerom.

U nás bol slabý rast

Realitný vývoj na Slovensku sprevádzalo viacero prudších zmien, no v oblasti pohybov cien nehnuteľností nešlo o žiadne veľké turbulencie. Už dlhšie sa tu striedajú jednotlivé fázy rastu a poklesu, no stále sa jedná len o mierne hodnoty, ktoré sa pohybujú pri hranici 1 až 2%. Aj rok 2014 sa začal slabším poklesom cien, ktorý neskôr vystriedal mierny nárast. V treťom štvrťroku priniesli štatistiky ďalšie čísla poukazujúce na rast, ktorý sa pohyboval tesne nad úrovňou 1%.

Zaostávame za priemerom

Mierne zdražovanie slovenských rezidenčných objektov v druhej polovici minulého roka sa podpísalo na celkovej úrovni nášho trhu v celoeurópskom meradle. Na základe pohybu európskeho priemeru medzi 2 a 3% je jasné, že Slovensko ostalo v miernom závese a v rebríčku sa postavilo za priemer. Toto miesto si udržiava už dlhšie a pravdepodobne sa na ňom ani najbližšie nič nezmení. Zaujímavou informáciou môže byť, že náš český sused rástol v poslednom období dvojnásobným tempom, vďaka čomu sa dostal nad priemer Európy.

Najviac rástlo Írsko, Británia a Pobaltie

Lídrom v raste cien realít sa v posledných kvartáloch stalo Írsko. To sa konečne spamätalo po období prepadu a v súčasnosti sa tamojšiemu realitnému trhu vracia dych. Medzí lídrami už tradične nechýba ani Veľká Británia, ktorá sa drží na popredných miestach vďaka silnému Londýnu. V prvej päťke sa spolu so Švédskom striedajú pobaltské krajiny, ktoré so svojim dvojciferným rastom dvíhajú celkový priemer.

Podobný vývoj ako bol na našom trhu zaznamenaný v posledných mesiacoch sa očakáva aj v najbližšej budúcnosti. Žiadne veľké zmeny by sa u nás nemali udiať a v zvyšných európskych krajinách by mal platiť podobný scenár ako doteraz. Samozrejme, že nejaké zmeny nastanú a zmenia sa aj percentuálne ukazovatele v hodnotách jednotlivých regiónov, no za predpokladu, že sa neudejú žiadne výrazne zvraty ovplyvňujúce faktory trhu, vývoj by sa nemal prudko odchýliť od súčasného vývoja.





Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné