Viac ako desatina bratislavských kancelárií voľná

Späť na blog

reakcie (0)


Slovenským centrom kancelárskeho trhu je pochopiteľne Bratislava, ktorá dominuje celému realitnému sektoru. Vzhľadom na najväčšie obchodné a podnikateľské možnosti v krajine sa tu nachádza aj najviac kancelárií. Medzi nimi však nájdeme dosť voľných priestorov, ktoré zívajú prázdnotou a oslabujú tak celkový priemer obsadenosti v meste.

V poslednom období nie je nič ojedinelé, že v niektorých bratislavských administratívnych objektoch nájdeme voľné priestory a nie je ich málo. Miestny kancelársky trh je sprevádzaný stagnáciou a slabý záujem nájomcov tento trend len potvrdzuje. Čísla hovoria jasne, viac ako desatina kancelárií v hlavnom meste nemá nájomníkov a ich priestory sú tak stále ponúkané na prenájom.

Voľných až 13% kancelárií

Aktuálne čísla vypovedajúce o stave bratislavských kancelárskych priestorov sú predmetom mnohých štatistík. Naposledy sme sa dostali k zaujímavým údajom, ktoré hovoria aj o počte voľných kancelárií a ten dosahuje podiel 13%, čo je pomerne dosť veľké číslo. Kancelárske fórum vypočítalo tento podiel podľa zistení, že z celkovej plochy 1,7mil.m2 kancelárskych priestorov situovaných v meste bolo neprenajatých až 220 000 m2. Priemer obsadenosti drží najmä ružinovský obvod, kde je mnoho biznis centier a o tunajšie kancelárie je celkom dobrý záujem.

Pomalá výstavba nových objektov

Bratislavský realitný trh môže pôsobiť ako dosť paradoxný, pretože kým bytové komplexy sa stavajú vo veľkom, administratívne centrá pribúdajú len sporadicky. Napríklad tento rok je rekordne slabý, pretože pomaly sa blíži jeho záver a v meste zatiaľ nepribudol žiadny veľký kancelársky objekt. Aktuálne sa očakáva otvorenie jedného bloku projektu Twin City, ktorý by mohol zachrániť situáciu. Ani minulý rok neprekvapil a počet nových priestorov vzrástol pomaly. Developerom sa do realizácie týchto nehnuteľností nechce, pretože malý záujem ich investície nemusí vrátiť.

Problémy typu Apollo trhu nepomôžu

Nedávny škandál okolo budovy Apollo spojený s problémovou statikou je pre kancelársky trh v hlavnom meste ďalšou veľkou ranou. Navyše, zlé posúdenie statiky je spojené aj s ďalšími dvomi budovami, takže uvoľnenie kancelárií v týchto rizikových objektoch celkové čísla ešte viac zvýšia. V posledných štatistikách tento fakt nezapočítali, takže už teraz môžeme hovoriť o viac ako 13% neobsadenosti. Problémom však nie je len nepriaznivá zmena v aktuálnych ukazovateľoch, pretože utrpelo najmä renomé bratislavských kancelárskych budov, čo môže opäť znížiť záujem o priestory.

V súčasnosti je zopár atraktívnych projektov rozostavaných, takže v najbližších dvoch rokoch by v meste mohlo pribudnúť zhruba 150 000 m2. Tie by mali ponúknuť moderne zariadené priestory s maximálnym komfortom vo vysokom štandarde, čo by mohlo prilákať aj nových nájomníkov a následne podporiť celkovú situáciu v tomto segmente realitného trhu. Uvidíme ako sa bude situácia okolo kancelárií v Bratislave vyvíjať a s akými číslami prídu tvorcovia štatistík v najbližšej budúcnosti.

Zdroje : Kancelárske fórum, magazin.reality.sme.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné