Vo V4 len minimálny rast cien

Späť na blog

reakcie (0)
Oživenie realitného trhu nemôže nastať bez výraznejšieho zvýšenia cien nehnuteľností. Vo viacerých európskych krajín sa v poslednom období nič také nekonalo a plusové čísla zaznamenali minimálne hodnoty. Krajiny V4 boli na tom podobne, no dôležité je, že za posledné mesiace prišiel aspoň nejaký rast.

S aktuálnymi štatistikami o vývoji cien nehnuteľností v európskych krajinách prichádza pravidelne aj Eurostat. Dianie na realitných trhoch hodnotí v pravidelných štvrťročných cykloch a nedávno priniesol nové údaje o vývoji v prvom tohtoročnom kvartáli, kde nechýbali aktuálne čísla vrátane krajín V4.

Na Slovensku pomalé oživenie

Slovenský realitný trh sa pomaly zbiera z dlhodobého obdobia stagnácie. Prvé príznaky oživenia prišli na konci predošlého roku a od januára tento trend pokračuje. Dôvodom je menší stavebný boom, rozvoj viacerých krajských miest, najmä Košíc a lacné hypotéky, ktoré ľudí motivujú ku kúpe nehnuteľnosti. Zdražovanie realít v prvom kvartáli nebolo vysoké, no v medziročnom porovnaní ide o rozdiel +3,4%, čo poukazuje na pozitívny kurz vývoja.

Česko o niečo lepšie ako my

Spomedzi krajín V4 má najstabilnejší trh v posledných rokoch práve Česko, ktoré však takisto nezaznamenalo žiadne rekordné čísla. Celkový vývoj v krajine sa nesie v podobnom znamení ako u nás, takže situácia u susedov je približne na rovnakej úrovni. S medziročným nárastom 3,7% sa v rebríčku umiestnili hneď pred Slovenskom a potvrdili pomalé zdražovanie realít v krajinách V4.

Poľsko ťahá Varšava

Podobne ako v ostatných krajinách V4, aj v Poľsku je ťahúňom celého realitného trhu hlavné mesto. Varšava je medzi 4 metropolami najsilnejšia v predaji realít už nejaký čas a toto prvenstvo by si mala udržať aj v nasledujúcich rokoch. Aj keď zásluha hlavného mesta na zvýšení priemeru je jednoznačná, o vysokom náraste cien v Poľsku nemôžeme hovoriť.

Maďarsko obstálo najlepšie

V hodnotení prvého kvartálu tohto roka obstálo najlepšie Maďarsko, ktorému sa v posledných mesiacoch podarilo priniesť na trh s nehnuteľnosťami niekoľko prvkov zvyšujúcich ceny. Na základe týchto krokov samozrejme prišla adekvátna odpoveď v podobe zvyšujúcich sa cien nehnuteľností, čo prinieslo medziročný nárast 6,7%. Tento podiel dostal Maďarsko na šieste miesto aktuálneho rebríčka v Európskej Únií.

Slovensko, Česko, Poľsko aj Maďarsko spája v poslednom období okrem iného podobný vývoj na realitnom trhu. Všetky spomenuté krajiny sa držia plusových čísel nárastu cien, no stále sa nedá hovoriť o nejakom výraznejšom oživení. Aktuálne štatistiky však ukazujú na pozitívnejší vývoj, počas ktorého ceny nehnuteľností stúpli, takže postupné oživenie trhu v najbližšej budúcnosti sa javí celkom reálne.

Zdroje : Eurostat, reality.etrend.sk


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné