Záujem o veľkosť bytov sa mení

Späť na blog

reakcie (0)

Zhruba 80% Slovákov považuje počet miestností a celkovú výmeru obytnej plochy za najdôležitejšie kritériá pre výber nového nájomného bytu. Doposiaľ boli stredobodom záujmu nájomníkov 2-izbové byty, ktoré spĺňali všetky predpoklady priemernej životnej úrovne. V poslednom období sa však požiadavky obyvateľov začali trochu meniť.

Študenti, bezdetné páry alebo zamestnanci s prechodným pobytom sú hlavnými záujemcami o prenájom bytu. Tieto skupiny obyvateľstva si uvedomujú dočasnú potrebu bývania v danej lokalite, na základe čoho iba málokto z nich uvažuje nad zotrvaním. Kúpa bytu by bola úplne zbytočná, takže prenájom bude vhodnou možnosťou ako bývať krátkodobo, ale štandardne.

Natrafiť na dobre zariadené objekty s primeranou cenou nie je problém a osoby rozhodnuté nájsť si nejaký prenájom majú dostatok možností. Záujemcovia sa najčastejšie pozerajú po 2-izbových bytoch, no dopyt po tomto type bývania nie je ani zďaleka v takej prevahe ako tomu bolo donedávna. V súčasnosti sú požiadavky nájomníkov odlišné a vzhľadom na meniace sa cenové podmienky realít strácajú 2-izbové obydlia svoju dominanciu.

Väčšie byty sa stávajú stredobodom záujmu

Spôsob nažívania prechádza postupnou obmenou a najmä študenti a slobodní ľudia začali preferovať väčšie byty s väčším počtom obyvateľov pokope. Tento spôsob „osídľovania“ si vyžaduje spojenie viacerých ľudí, ktorých rozdelenie nájomného na hlavu vyjde podstatne menej ako samostatne v menšom. To je príčinou zvyšujúcej sa popularity 3-a 4-izbových bytov, ktoré z hľadiska záujmu o prenájom pomaličky dobiehajú najobľúbenejšie 2-izbové.

Aj malé byty sú vyhľadávanejšie

Migrácia v garsónkach a 1-izbových priestoroch je takisto viac frekventovaná. To, že ľudia hľadajú menšie byty je vyslovene spôsobené vyššími cenami realít, čo spôsobuje menšiu dostupnosť bývania a nemožnosť dostať sa k väčším nehnuteľnostiam. Túto situáciu poznajú hlavne mladí do veku 30 rokov, ktorí sa prisťahovali do Bratislavy za školou alebo prácou.

Záujem o typ bytu závisí od regiónu

Najzaujímavejšie na celkových štatistikách je rozdielnosť nárokov na typ bytu v jednotlivých lokalitách. Napríklad bratislavský región má pochopiteľne najvyššie ceny, no garsónku si prenajmete najdrahšie v Košiciach a Prešove. Pokiaľ Vás lákajú lokality v Nitre a Trnave, 2-izbové byty tu vyhrávajú, pretože sú len o pár desiatok eur drahšie ako 1-izbové. Žilinský okres je zas špecialitou 3-izbových bytov a to isté platí aj o Banskej Bystrici a Poprade.


Pokiaľ chceme nejak pochopiť dôvody rastúceho záujmu o viacizbové byty, stačí si len prepočítať ceny nehnuteľností na meter štvorcový a hneď nám bude jasné, prečo sa dnes viac oplatí investovať do väčšieho bytu. Viac obytnej plochy, väčšie súkromie vďaka izbe/izbám navyše a to všetko za porovnateľnú čiastku. Pri podobnom vývoji trhu bude záujem o väčšie priestory ešte vyšší.


Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné