Zdaňovanie luxusných nehnuteľností ešte nedoriešili

Späť na blog

reakcie (0)

Majitelia nehnuteľností, ktoré sa dajú zaradiť medzi luxusné reality, sa musia pripraviť na nové podmienky zdaňovania tohto majetku. Novinka v zdaňovaní rezidenčných realít prinesie viacero zmien, ktoré tiež ovplyvnia vývoj realitného trhu, no nad konkrétnym znením a termínom visí otáznik.

O nových podmienkach zdaňovania luxusných nehnuteľností sme mohli počuť už dávnejšie. Súčasná vláda avizovala zavedenie tohto kroku hneď po nástupe k moci a viaceré zdroje informovali o príprave nového systému zdaňovania aj v poslednom období. Problémom je, že vlastníci takýchto objektov sú stále v neistote, pretože autori návrhu stále nepredstavili presné podmienky.

Ako sa bude zdaňovať ?

Návrhov ako zdaniť rezidenčné nehnuteľnosti prišlo viacero a stále existuje možnosť ako do neho priniesť nejaké zlepšujúce prvky. Jeden z prvých nápadov hovoril o zdanení sadzbou 0,5% pre nehnuteľnosti, ktoré sa dajú zaradiť medzi luxusné. Súčasťou nápadu však bolo, aby sa od dane oslobodila časť hodnoty objektu, napríklad vo výške 20000-30000€. Neskôr prišiel ďalší návrh, na základe ktorého by sa zdaňovalo podľa výmery a lokality. Plánuje sa, že byty nad 65m2 a domy nad 105m2 v najlepších lokalitách budú zdanené automaticky. Presnejšie znenie a konkrétne podmienky však budú isté až po samotnom schválení návrhu.

Zmena sa postupne pripravuje

Ako sme vyššie spomínali, zmena v zdaňovaní luxusných nehnuteľností sa avizovala s príchod novej vlády v roku 2012. V súčasnosti sa na nej stále iba pracuje, aj keď podľa oficiálnych informácií je príprava v plnom prúde. Vzhľadom na zložitejší proces zavedenia tohto systému sa netreba ponáhľať a dôkladná príprava všetkých podkladov a mechanizmov fungovania je určite rozumným riešením.

Presný termín je stále neznámy

V programovom vyhlásení vlády sa nachádzalo práve zdaňovanie luxusných nehnuteľností, ktorého zavedenie sa má stihnúť ešte v tomto funkčnom období. Zatiaľ sa tak neudialo, čo viacero hlasov z ministerstva vysvetľuje potrebou väčšieho časového priestoru pre nastavenie systému zdaňovania. Minister financií nedávno potvrdil, že nové opatrenie by mohlo platiť od roku 2016.

Presné znenie návrhu a konkrétny termín zdaňovania luxusných nehnuteľností nepoznáme, takže treba si počkať na ďalšie kroky autorov návrhu. Isté je, že na príprave tohto nového systému sa pracuje a záujem o jeho zavedenie v roku 2016 je zo strany vlády vysoký. To je spôsobené najmä tým, že od zdaňovania sa očakáva obohatenie štátneho rozpočtu o 100 až 150 mil.€. Kvôli tomu sa dá predpokladať, že vláda sa nakoniec k tomuto kroku odhodlá a už od budúceho roku môžu majitelia rezidenčných objektov platiť za svoje nehnuteľnosti viac.


Zdroje : byvanie.pravda.sk, news.sk










Pridať reakciu

Po vyplnení formuláru prosím napíšte výsledok jednoduchého matematického príkladu do kolonky vedľa tlačítka "Odoslať" a následne ho pre odoslanie stlačte.
polia označené * sú povinné